Zbyt mocno przypieczone lub przysmażone tosty i ziemniaki mogą być rakotwórcze?

Tak twierdzą w najnowszym raporcie eksperci brytyjskiej Agencji Standardów Żywności.

2017-01-23, 11:49

Zbyt mocno przypieczone lub przysmażone tosty i ziemniaki mogą być rakotwórcze?
. Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

Rakotwórcze tosty i frytki. Relacja Rafała Motriuka (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Grzanki, frytki i ziemniaczane talarki powinny po przypieczeniu czy przysmażeniu mieć kolor ciemnożółty lub też złoty - sugerują autorzy raportu.

Barwa ciemnobrązowa świadczy o dużym stężeniu substancji zwanej akrylamidem. Jest to substancja rakotwórcza; większość ludzi jednak w ogóle nie wie o jej istnieniu, piszą brytyjscy naukowcy.

Źródłem akrylamidu są też czipsy, kawa i dym z papierosów.

REKLAMA

Sceptycy mówią, że szkodliwość tej substancji udowodniono tylko w badaniach na zwierzętach. Ale autorzy raportu sugerują, że lepiej zachować ostrożność i unikać zwęglonych tostów i ziemniaków.

Natomiast rakotwórczość papierosów została udowodniona ponad wszelką wątpliwość.

kh

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej

Najnowsze