Rezolucja PE ws. ograniczenia marnotrawienia żywności
Parlament Europejski widzi pilną potrzebę ograniczenia marnotrawienia żywności i zwiększenia jej bezpieczeństwa. W rezolucji wezwał państwa członkowskie do podjęcia zdecydowanych kroków w tych kwestiach.
2017-05-16, 16:16
Posłowie zwrócili uwagę na potrzebę zwiększenia efektywności wykorzystania żywności. Podkreślili, że musi to nastąpić na wszystkich etapach: produkcji, przetwórstwa, transportu, magazynowania i sprzedaży.
Szacuje się, że w Unii marnuje się rocznie 88 milionów ton żywności. Parlament chce, by docelowo do roku 2030 ilość tę zredukowano o połowę. W krajach wysoko uprzemysłowionych do największego marnotrawstwa dochodzi na etapie sprzedaży i konsumpcji, w mniej rozwiniętych - podczas produkcji i przetwarzania żywności - stwierdza rezolucja.
Parlament zaproponował wiele rozwiązań, między innymi likwidację podatku VAT od żywności przekazywanej bezpłatnie, utworzenie funduszu na transport żywności przekazywanej organizacjom charytatywnym i rozróżnienie daty "minimalnej trwałości" od daty "przydatności do spożycia".
Zdaniem posłów Zbigniewa Kuźmiuka z PiS i Andrzeja Grzyba z PO, jest to ważna rezolucja, która ponagla Komisję Europejską do działania. Parlament chce ponadto wprowadzenia obowiązku corocznego przekazywania Komisji przez państwa członkowskie informacji o faktycznym poziomie odpadów spożywczych wytworzonych w danym roku.
REKLAMA
fc
REKLAMA