X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Wiadomości

Sekret stwardnienia rozsianego może tkwić w jelitach

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2019 08:26
Stwardnienie rozsiane… kiedyś te dwa słowa brzmiały jak bezlitosny wyrok. Dziś, dzięki postępom nauki, jesteśmy w stanie jeszcze nie leczyć, ale w dużym stopniu spowalniać postępy tej choroby. A perspektywa, dzięki najnowszym badaniom, może być jeszcze lepsza.
Stwardnienie rozsiane to skomplikowana choroba neurodegenereacyjna
Stwardnienie rozsiane to skomplikowana choroba neurodegenereacyjnaFoto: Adobe Stock

Dla przypomnienia: stwardnienie rozsiane, czyli Sclerosis Multiplex, to choroba autoimmunologiczna. System odpornościowy atakuje u pacjenta mielinę, czyli tłuszczową, białą warstwę ochraniającą komórki nerwowe w mózgu, nerwie wzrokowym i rdzeniu kręgowym. W wyniku tego powstaje stan zapalny, który powoduje uszkodzenia komórek nerwowych. Objawia się to bólem, zmęczeniem, słabością fizyczną, kłopotami ze wzrokiem, aż w końcu niepełnosprawnością ruchową.

Zbuntowane limfocyty

Niedawne odkrycie naukowców z uniwersytetu w Zurichu i Karolinska Institute w Szwecji wskazuje, że odpowiedzialne za to jest specyficzny rodzaj limfocytów B. Pełnią one rolę „pamięci” systemu odpornościowego przypominając o przeszłych infekcjach i wirusach po to, by w razie czego przeprowadzić szybką odpowiedź. To one odpowiedzialne są za nabywanie odporności na przykład dzięki szczepionkom. To one również, z nieznanych jeszcze powodów, „napuszczają” inne komórki, limfocyty T, by atakowały osłonki mielinowe w mózgu i rdzeniu kręgowym pacjentów. Limfocyty T powodują uszkodzenia, ale nie zrobiłyby tego bez sygnału od limfocytów B.

Ratunek w jelitach

Tutaj przechodzimy do właściwego odkrycia. Badacze z uniwersytetu w San Francisco odkryli, że te same "napuszczające" limfocyty B znajdujące się w jelitach, produkują przeciwciała IgA. Te z kolei po pokonaniu drogi z jelit do mózgu, redukują zapalenie nerwów u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym. W wielu przypadkach na dobre. Przynajmniej u myszy. Naukowcy skupiają się teraz na zbadaniu, jakie bakterie w jelitach wzmagają produkcję dobroczynnych przeciwciał IgA.

To jeszcze jeden przykład na zależność pomiędzy mózgiem, czy w ogólności - układem nerwowym, a florą bakteryjna w jelitach. Wzbudza to oczywiście pytania o to, czy określony styl życia może sprzyjać rozwinięciu się choroby, ale na to pytanie nie ma jeszcze jasnej odpowiedzi. Wiadomo jednak nie od dziś, że cukier i sztuczne słodziki wprost masakrują w naszym układzie pokarmowym dobre bakterie.

Najważniejsze jednak, że naukowcy odkrywają coraz dokładniej przyczyny i mechanizmy choroby, która kiedyś owiana była tajemnicą. Poznanie przeciwnika to pierwszy krok do jego pokonania. 

Michał Migała

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak