Tajemnica chińskich wybuchających arbuzów rozwikłana
Okazało się, że rolnicy przesadzili z substancją chemiczną, przyspieszającą wzrost roślin. Całe hektary upraw zostały zniszczone.
2011-05-17, 10:09
Posłuchaj
Rolnicy bezkrytycznie sięgali po przyspieszacz wzrostu, chcąc dostarczyć jak najwięcej owoców na rynek jeszcze przed arbuzowym sezonem, co gwarantowałoby im większe zyski.
Plany pokrzyżowała jednak matka natura, gdyż po dodaniu dużej ilości chemikaliów, arbuzy na polach prowincji Jiangsu zamiast szybciej dojrzewać, zaczęły eksplodować.
Hodowcy z Jiangsu zamiast większych niż zazwyczaj zysków, liczą więc straty. Muszą uporać się między innymi z usunięciem z wielu hektarów pól uprawnych pozostałości po eksperymencie z dojrzewaniem arbuzów.
Niekontrolowane stosowanie pestycydów, nawozów sztucznych, dodatków do żywności, takich jak barwniki i słodziki, jest w Chinach poważnym problemem, zagrażającym zdrowiu ludzi i środowisku.
IAR,PAP,kk
REKLAMA