27 milionów butelek ukraińskiego wina
Jedną z niewielu atrakcji turystycznych Zagłębia Donieckiego na Ukrainie jest fabryka win musujących w Artemowsku.
2011-08-15, 13:53
Posłuchaj
Napoje produkowane są tam w tradycyjny sposób - bez użycia substancji przyspieszających dojrzewanie trunków. Artemowsk to niewielka miejscowość położona 80 kilometrów od Doniecka. Dumą miasta jest założony w 1950 zakład produkujący klasyczne wina musujące.
Przewodnik Jurij Koroliow podkreśla, że z takiej technologii korzystają jedynie dwie fabryki na Ukrainie i niewiele w Europie. - W metodzie klasycznej dwutlenek węgla pojawia się naturalnie w butelce w ciągu co najmniej roku. W przyspieszonej metodzie gaz pojawia się w kadziach w ciągu 2-3 miesięcy - powiedział Polskiemu Radiu Jurij Koroliow.
Niemal cały cykl produkcyjny odbywa się na głębokości prawie 80 metrów pod ziemią, w piwnicach, które zajmują 25 hektarów. Składowanych jest tam 27 milionów butelek. - Każdego dnia w czasie dojrzewania każda butelka musi być obracana o 15-20 stopni - dodał. Zajmują się tym specjalnie przygotowane robotnice, ale powoli wprowadzana jest automatyzacja.
Turyści, którzy decydują się na zwiedzanie fabryki, są bardzo zadowoleni z wycieczek. - Najbardziej podoba mi się sposób przygotowania wina i degustacja - powiedział Polskiemu Radiu jeden z odwiedzających zakład.
Dyrekcja zakładu liczy na to, że liczba turystów zwiększy się w czasie Euro 2012.
IAR, sm
REKLAMA