Konkurs zakończony. Wybrano 7 cudów gastronomii!
Grillowana sardynka, kiełbasa z królika i ser z Serra da Estrela - te potrawy znalazły się w gronie portugalskich cudów gastronomii.
2011-09-11, 07:30
Zobacz galerię - Dzień na zdjęciach>>>
Plebiscyt budził ogromne emocje. Wieczorna gala w Santarém została zorganizowana z rozmachem godnym rozdania Oskarów. Były łzy wzruszenia, wielkie rozczarowania i niespodzianki.
Zwycięzcy siedmiu konkursowych kategorii to: ser z gór Serra de Estrela w kategorii przystawek, zupa z kapusty caldo verde, grillowane sardynki wśród ryb, pieczony prosiak leitao wśród mięs, kiełbasa z królika alheira de Mirandela w kategorii dziczyzny, następnie ryż z owocami morza oraz - na deser - lizbońskie ciastka z budyniem pasteis de nata.
Portugalczycy emocjonowali się plebiscytem od maja. W internetowym głosowaniu wzięło udział prawie 800 tysięcy osób. Uroczysta gala była pokazywana na żywo w publicznej telewizji.
REKLAMA
aj
REKLAMA