Ludzie oszczędzają, a restauracje upadają
W Czechach co druga restauracja ma kłopoty. Tegoroczny obrót w blisko połowie z nich jest niższy nawet o 20 procent - tak wynika z badań Stowarzyszenia Hoteli i Restauracji.
2011-10-22, 09:46
Posłuchaj
Paweł Szukała z Pragi (IAR): Czesi zaczynają oszczędzać, nie chodzą do restauracji
Dodaj do playlisty
Czesi odwiedzają restauracje rzadziej niż w ubiegłym roku. Po prostu zaczynają oszczędzać. Zdarza się, że zamiast pełnego zestawu obiadowego goście zamawiają tylko jedno główne danie. Wydają też w restauracjach i gospodach mniej pieniędzy na piwo czy wino. Piją je raczej w domach.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
Niektórzy właściciele restauracji próbują się ratować stosując zniżki. I to nie pomaga. Doświadczeni restauratorzy twierdzą, że najlepsza obroną przed spadkiem obrotów jest po prostu stary i wypróbowany sposób - najwyższa jakość potraw i dobra obsługa. Nie skarżą się jedynie tak zwane fast foody, które działają w dużych centrach handlowych.
IAR,kk
REKLAMA