Inspektor ws. afery solnej: czuję się oszukany
Śląski Sanepid skonfiskował ponad 7 tysięcy kilogramów skażonej soli.
2012-03-07, 08:28
Posłuchaj
Działanie jest wynikiem ponad 200 kontroli przeprowadzonych na terenie całego województwa. Sól przejęta została z zakładów przetwórstwa warzywnego i mięsnego powiedział Radiu Katowice Wojewódzki Inspektor Sanitarny - dr Grzegorz Hudzik.
Zobacz galerię DZIEŃ NA ZDJĘCIACH >>>
Kontrole w zakładach wędliniarskich prowadził dodatkowo śląski Lekarz Weterynarii. Doktor Grzegorz Hudzik uspokaja, że jeśli nawet w przetwórstwie zastosowano skażoną sól, badania laboratoryjne wykazały, że nie jest ona szkodliwa dla naszego zdrowia. Wojewódzki Inspektor Sanitarny przyznaje jednak, że sam jako konsument czuje się oszukany.
Kontrole zakładów przetwórstwa spożywczego rozpoczęły się po pierwszych doniesieniach, że zamiast soli spożywczej mogą one wykorzystywać skażoną sól przemysłową, przeznaczoną do posypywania jezdni.
IAR, sm
REKLAMA