Toksyczny susz jajeczny w sklepach w całej Polsce?

Susz jajeczny z Kalisza zawierał toksyczny kadm, ołów i bakterie coli. W całym kraju dodawano go do jedzenia - alarmuje "Gazeta Wyborcza".

2012-04-16, 08:36

Toksyczny susz jajeczny w sklepach w całej Polsce?
zdjęcie ilustracyjne. Foto: Glow Images/East News

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH >>>

Krzysztof Z., biznesmen z Kalisza, właściciel firmy Viga, został zatrzymany cztery miesiące temu za wyłudzenia. Przy okazji wyszło, że fałszował susz jajeczny, dodawany przez producentów np. do makaronów, pasztetów czy ciastek. W suszu był toksyczny kadm i ołów, za to najmniej było w nim... jajek.

Skąd wiadomo, że susz z kadmem trafiał do jedzenia? Bo Krzysztof Z. i firmy z nim współpracujące zaopatrywali producentów słodyczy i wypieków w całej Polsce. Ale ich nazw prokuratura w Ostrowie Wielkopolskim nie chce ujawnić.

Jak podaje "GW" szwagrem Krzysztofa Z. jest szef kaliskiego Sanepidu, co mogło by tłumaczyć fakt, że dopiero gdy susz docierał w inne rejony kraju, wykrywano w nim salmonellę. 

REKLAMA

"Gazeta Wyborcza"/mr

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej