Udoskonalona żywność powstanie pod Warszawą
Laboratoria, w których uczeni za pomocą wysokiego ciśnienia m.in. oczyszczą żywność z mikroorganizmów, powstaną w mazowieckim Celestynowie przy Instytucie Wysokich Ciśnień PAN.
2012-08-14, 18:00
Umowę o budowie inwestycji wartej ponad 37 mln zł podpisali: marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik oraz dyrektor Instytutu Wysokich Ciśnień Polskiej Akademii Nauk prof. Izabella Grzegory.
Zarząd województwa mazowieckiego umieścił inwestycję na liście projektów kluczowych. Uzyskała ona dofinansowanie unijne w wysokości prawie 27 mln zł.
Jak mówi profesor Izabella Grzegory, specjalna linia produkcyjna może pomóc w udoskonaleniu i wprowadzeniu nowych metod obróbki żywności. Profosor Grzegory podkreśla, że zastosowanie wysokiego ciśnienia wobec żywności pozwala pozbyć się mikroorganizmów. W przeciwieństwie do obróbki termicznej, żywność nie traci wartości odżywczych i smaku.
Zdaniem profesora Sylwestra Porowskiego, wicedyrektora Instytutu Wysokich Ciśnień PAN, budowa eksperymentalnych linii produkcyjnych poprawi gospodarczą pozycję Polski. Dzięki inwestycji, naukowcy i przedsiębiorcy będą mogli sprawdzić, czy dany produkt można bez przeszkód wytwarzać na masową skalę. Profesor Porowski zauważa, że przedsiębiorcy nie chcą obecnie ryzykować wprowadzania nowych technologii. Zdaniem naukowca, działalność laboratoriów i linii produkcyjnych ograniczy ryzyko nietrafionej inwestycji.
REKLAMA
Testowe laboratoria i linia produkcyjna w Celestynowie mają zacząć działać w 2015 roku. Polska Akademia Nauk na początek chce zatrudnić tam około 20 osób, potem ma być ich więcej. Zatrudnienie znajdą tutaj inżynierowie i absolwenci wyższych uczelni technicznych.
Zobacz galerię - dzień na zdjęciach>>>
REKLAMA
REKLAMA