ONZ: nie jedzcie tyle mięsa. Grozi wam rak
Eksperci ONZ uważają, że ludzie powinni jeść o połowę mniej mięsa niż obecnie. Tylko w ten sposób można uniknąć poważnych i szkodliwych zmian w środowisku naturalnym.
2013-02-18, 17:58
Posłuchaj
Autorzy publikacji z ONZ-owskiej agencji do spraw środowiska, UNEP przypominają, że zapotrzebowanie na mięso jest coraz większe. Na świecie rośnie liczba ludności, ale także zmieniają się nawyki żywieniowe i mięso jest w modzie. By wykarmić zwierzęta hodowlane, trzeba produkować więcej paszy, a do tego niezbędne są nawozy, środki chwastobójcze i owadobójcze. Skutkiem tego jest zanieczyszczenie wody i powietrza, a co za tym idzie zagrożenie nie tylko dla człowieka, ale także dla ryb czy płazów.
Eksperci ONZ sugerują, że ludzie powinni przejść na tak zwany "demitarianizm” - chodzi o zmniejszenie konsumpcji mięsa o połowę. Lekarze podkreślają tymczasem, że duże ilości czerwonego mięsa w diecie to czynnik rakotwórczy.
pp/IAR
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
REKLAMA
REKLAMA