Afera mięsna w RPA: mięso żyrafy zamiast kudu
Europa zmaga się z aferą z koniną. A w RPA okazało się, że fałszowano narodowy przysmak, biltong, suszone mięso. Zamiast antylopy serwowano m.in. mięso z żyrafy.
2013-03-01, 16:23
W RPA badano skład przekąsek biltong, pasków z suszonego mięsa z różnych zwierząt. Wszystkie przekąski z wołowiny okazały się niezafałszowane. Jednak mięsne wyroby z antylopy kudu w 90 procentach były uzupełniane mięsem z innych zwięrząt: z konia, z żyrafy a nawet z kangura. Specjaliści badali wówczas 146 próbek przekąsek od małych i dużych producentów, 100 okazało się trefnych. – Na początku zbadaliśmy kilka próbek. Rezultat był szokujący, więc zdecydowaliśmy się na szersze, sformalizowane badania – powiedziała agencji Reutera Maria Eugenia D'Amato z laboratorium DNA.
Wyniki badań opublikowano w jednym z periodyków medycznych. Badanie przeprowadzono w latach 2009-2010. Z przekazów medialnych nie wynika, dlaczego tak długi okres minął między ustaleniami uniwersytetu a ogłoszeniem wyników badań. Władze RPA ogłosiły w czwartek, że w tej sprawie pilnie wszczynają dochodzenie – zaznacza serwis CityPress.
Badania w tym tygodniu wykazały, że w dwóch trzecich hamburgerów i kiełbasek w RPA znaleziono niekonwencjonalne domieszki, na przykład mięso osła i bawoła.
Reuters/CityPress/agkm
REKLAMA
REKLAMA