Afera mięsna w RPA: mięso żyrafy zamiast kudu

2013-03-01, 16:23

Afera mięsna w RPA: mięso żyrafy zamiast kudu
Antylopa kudu. Foto: Wikipedia/CC/Hans Hillewaert

Europa zmaga się z aferą z koniną. A w RPA okazało się, że fałszowano narodowy przysmak, biltong, suszone mięso. Zamiast antylopy serwowano m.in. mięso z żyrafy.

W RPA badano skład przekąsek biltong, pasków z suszonego mięsa z różnych zwierząt. Wszystkie przekąski z wołowiny okazały się niezafałszowane. Jednak mięsne wyroby z antylopy kudu w 90 procentach były uzupełniane mięsem z innych zwięrząt: z konia, z żyrafy a nawet z kangura. Specjaliści badali wówczas 146 próbek przekąsek od małych i dużych producentów, 100 okazało się trefnych. – Na początku zbadaliśmy kilka próbek. Rezultat był szokujący, więc zdecydowaliśmy się na szersze, sformalizowane badania – powiedziała agencji Reutera Maria Eugenia D'Amato z laboratorium DNA. 

Wyniki badań opublikowano w jednym z periodyków medycznych.  Badanie przeprowadzono w latach 2009-2010. Z przekazów medialnych nie wynika, dlaczego tak długi okres minął między ustaleniami uniwersytetu a ogłoszeniem wyników badań. Władze RPA ogłosiły w czwartek, że w tej sprawie pilnie wszczynają dochodzenie – zaznacza serwis CityPress.
Badania w tym tygodniu wykazały, że w dwóch trzecich hamburgerów i kiełbasek w RPA znaleziono niekonwencjonalne domieszki, na przykład mięso osła i bawoła.

Reuters/CityPress/agkm

 

Paski
Paski mięsne biltong, popularna przekąska w RPA, produkowane z różnego rodzaju mięsa, fot. Wikipedia/CC/Delia du Plessis

Polecane

Wróć do strony głównej