Uważaj co jesz! Producenci masowo fałszują jedzenie

Około 60% produktów dostępnych na polskim rynku nosi znamiona produktów zafałszowanych - uważa prof Grażyna Jaworska z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

2013-10-10, 12:46

Uważaj co jesz! Producenci masowo fałszują jedzenie
. Foto: Glow Images/East News

Skali zjawiska nie można dokładnie określić, ponieważ kontrole są prowadzone wyrywkowo - dodaje gość Radia Rzeszów. Niekoniecznie fałszerstwo związane jest ze składem, często jet to mylne podawanie informacji na opakowaniu.

- Dodawanie do produktów spożywczych tak zwanych substancji dodatkowych, popularnie przez wszystkich zwanych substancjami oznaczanymi poprzez literkę E, to nie jest fałszowanie żywności pod warunkiem, że producent wprowadzi te substancje zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem. Natomiast ukrycie tego dodatku, to jest właśnie fałszerstwo - mówi prof Grażyna Jaworska.

Prof. Jaworska dodaje, że producenci jeszcze częściej fałszują żywność poprzez dodawanie zbyt dużej ilości wody, np. do wyrobów mięsnych czy soków. Najczęściej fałszowane są ostatnio produkty piekarskie, chleb razowy bywa chlebem z maki pszennej, barwionym karmelem, a do masła dodaje się oleju palmowego.

Jedynym sposobem na poprawę sytuacji jest wnikliwa kontrola rynku przez wyspecjalizowane instytucje, natomiast konsument powinien wnikliwie czytać etykiety - uważa prof. Jaworska.

Zobacz galerię - Dzień na zdjęciach >>>

IAR,Radio Rzeszów,kh

Polecane

Wróć do strony głównej