Polskie prawo zbyt restrykcyjne: hamuje produkcję żywności regionalnej
Polskie regulacje hamują działalność rolników produkujących żywność - wynika z raportu Związku Przedsiębiorców i Pracodawców.
2014-04-17, 14:39
Posłuchaj
Urzędnicy i politycy, którzy zasłaniają się unijnymi przepisami nie mają racji. Regulacje Brukseli są łagodniejsze niż polskie prawo - dodaje autor tego dokumentu Jakub Bieńkowski. Podkreśla, że polskich rolników ograniczają przepisy podatkowe i sanitarne.
Jeden z inicjatorów akcji „Zostawcie w spokoju dobrą żywność”, Zbigniew Kmieć wyjaśnia, że z powodu rygorystycznych przepisów konsumenci mają ograniczony dostęp do ekologicznej żywności.
Kampania „Zostawcie w spokoju dobrą żywność”
Raport „Prawne aspekty produkcji i obrotu żywnością na małą skalę w krajach europejskich” powstał na zlecenie Związku Przedsiębiorców i Pracodawców. Porównuje on sytuację prawną dotyczącą produkcji żywności przez rolników w wybranych krajach Unii Europejskiej, między innymi w Polsce, Włoszech, Francji czy na Węgrzech.
Publikację przygotowano w ramach koordynowanej przez ZPP kampanii „Zostawcie w spokoju dobrą żywność”, która wymierzona jest przeciwko zbyt restrykcyjnym regulacjom ograniczającym produkcję i sprzedaż produktów regionalnych i tradycyjnych.
IAR, awi
REKLAMA