Sukces wielkanocnej zbiórki żywności
W Polsce rocznie wyrzucamy 9 mln ton zdatnej do jedzenia żywności, podczas gdy 2,5 mln ludzi żyje w skrajnym ubóstwie. Organizacją zbiórek żywności dla osób potrzebujących zajmują się banki żywności.Ostatnia odbyła się na początku kwietnia na terenie 2,5 tys sklepów.
2014-04-19, 09:06
Posłuchaj
Marek Borowski, prezes Polskiej Federacji Banków Żywności mówi, że w ciągu trzech dni zebrano 370 ton jedzenia, 80 ton więcej niż rok temu. Banki żywności kończą właśnie realizację unijnego programu pomocy żywnościowej i zaangażowanie naszych partnerów i wolontariuszy było większe w wielkanocną zbiórkę, dlatego że potrzebowano więcej żywności dla podopiecznych.
- Zbiórka była kierowana do klientów sklepów. Po zrobieniu swoich zakupów zachęceni przez wolonatariuszy zostawiali w koszach banków żywności produkty, które rekomendowaliśmy, czyli ryż, olej cukier, makaron. To produkty z których nie tylko można przygotować potrawy świąteczne, ale także codzienne posiłki - dodaje.
Do tej pory organizacje pozarządowe, które chciały realizować zbiórki żywności musiały uzyskać stosowane pozwolenia od urzędów. Jeśli była to akcja ogólnopolska to od Ministerstwa Administracji. Jeśli zbiórka dotyczyła województwa to od marszałka województwa. Jeśli zbiórka była na terenie miasta to od prezydenta. W tej chwili prezydent Komorowski podpisał ustawę o zbiórkach publicznych, która tak naprawdę likwiduje wszelkie pozwolenia na zbiórki.
Zobacz listę banków żywności >>>
Halina Lichocka
REKLAMA