KE: wędzonki tradycyjne wyłączone z nowych restrykcji. Polska wygrała

Dobra wiadomość dla producentów wędlin tradycyjnie wędzonych. Nowe normy dotyczące dopuszczalnej zawartości substancji smolistych w żywności nie będą ich obowiązywać.

2014-07-02, 18:11

KE: wędzonki tradycyjne wyłączone z nowych restrykcji. Polska wygrała
Konsumenci chcą spożywać tradycyjne wyroby . Foto: sxc.hu

Posłuchaj

Jak powiedział rzecznik Komisji ds. zdrowia Frederick Vincent chodzi o produkty wytwarzane na rynek krajowy (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Eksperci państw członkowskich (zasiadający w Stałym Komitecie ds. Komitecie ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt) przyjęli projekt Komisji Europejskiej w sprawie zmian w przepisach, które mają wejść w życie we wrześniu. Przepisy te stanowiły zagrożenie dla małych producentów wyrobów tradycyjnych w Polsce, którzy albo nie spełniają nowych reguł albo nie prowadzą badań w tym zakresie.

Polska inicjatywa

O wyłączenie z nowych zasad dla wędlin znajdujących się na liście wyrobów tradycyjnych wnioskowała m.in. Polska. Jak powiedział rzecznik Komisji ds. zdrowia Frederick Vincent chodzi o produkty wytwarzane na rynek krajowy.

Producenci pytają o eksport

Decyzja Komisji Europejskiej poprawiła nastroje wśród wytwórców wędlin. - Jest to dla nas furtka, ale co będzie z producentami, którzy eksportują swoje produkty? - mówi Stanisław Mądry z Konsorcjum Producentów Kiełbasy Lisieckiej. Wędliniarz zaznacza również, że na rejestrację produktów jest zbyt mało czasu. Procedura musi przejść przez komisję urzędów marszałkowskich oraz zyskać akceptacje ministerstwa rolnictwa. Co może potrwać nawet kilkanaście miesięcy. Od września zaczną obowiązywać nowe przepisy dotyczące zawartości benzopirenu w żywności.

Nowe normy

Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu w kilogramie wędliny może wynosić 5 mikrogramów, od września będą to 2 mikrogramy. Unijne rozporządzenie ograniczające zwartość substancji smolistych w żywności powstało w 2011 roku. Każdy kraj mógł wnieść uwagi. Polska strona nie miała żadnych. Unia obniżyła dopuszczalne normy zawartości rakotwórczego benzopirenu w trosce o nasze zdrowie.

KE: wędliny tradycyjne mogą być wędzone jak do tej pory. Sukces Polski

REKLAMA

Według badań ekspertów żywienia z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, więcej substancji smolistych od wędlin zawierają między innymi pieczywo i kakao. Ich normy praktycznie pozostają bez zmian.
Tylko lokalnie

Polska, podobnie jak kilka innych krajów - było ich razem 12 - poprosiła o odstępstwo od nowych przepisów dla żywności przeznaczonej na rynek krajowy. Osiągnięto porozumienie - z udziałem m.in.. Polski - w sprawie nowego prawa o wędzonych produktach, dzięki któremu produkty wytwarzane lokalnie będą mogły pozostać na rynku.
Odstępstwo od przepisów obowiązywać będzie przez 3 lata.
IAR, abo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej