Zielone światło dla podhalańskiej jagnięciny

Minister rolnictwa Marek Sawicki zapowiada zielone światło dla podhalańskiej jagnięciny. Od lat górale skarżą się, że jagnięcina mimo swoich walorów smakowych i zdrowotnych jest niemal nieobecna na polskich stołach. Jeśli nawet jest podawana w restauracjach czy karczmach to jest to zazwyczaj mięso z Nowej Zelandii.

2014-08-22, 16:59

Zielone światło dla podhalańskiej jagnięciny
. Foto: Glow Images/East News

Problemem jest cena jagnięciny i to że do tej pory uboju zwierząt nie mogli prowadzić samodzielnie hodowcy. Jednak przebywający dzisiaj na Podhalu minister rolnictwa Marek Sawicki zapowiedział w rozmowie z Radiem Kraków, że to się niebawem zmieni. Między innymi powstaną specjalne procedury utylizacji odpadów związanych z ubojem.

Minister rolnictwa zapowiedział, że możliwość uboju jagniąt przez hodowców będzie wprowadzona bardzo szybko. Także przebywający dzisiaj w Nowym Targu minister Władysław Kosiniak-Kamysz mówił, że to potrzebna decyzja. Jak mówi, będzie to dobre rozwiązanie dla gospodarstw domowych oraz powrót do tradycyjnego i zdrowego jedzenia.
Ministrowie rolnictwa i pracy spotkali się w Nowym Targu z hodowcami owiec z całego Podhala. Oprócz tematu uboju gospodarczego mówiono również o dopłatach do hodowli owiec na południu Polski i w całym kraju.
IAR, abo

Polecane

Wróć do strony głównej