Certyfikaty "Dobry produkt”, sprawdź kto został nagrodzony
Na VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu najlepsi producenci i najlepsze produkty przemysłu spożywczego otrzymały specjalne nagrody oraz certyfikaty „Dobry produkt”. Polskie Radio objęło patronatem całą imprezę, a w jury zasiadał m.in. wiceprezes Polskiego Radia Henryk Cichecki.
2014-10-16, 11:24
Posłuchaj
Nagrody przyznawano w trzech kategoriach: pod względem jakości, produkt regionalny i nowa oferta. O opinii jurorów decydowały walory smakowe, jak również oryginalność – twierdzi Henryk Cichecki – natomiast ja kładłem nacisk na trzy elementy: czy producentem danego towaru jest firma polska czy zagraniczna, czy surowce na daną potrawę są pochodzenia polskiego czy zagranicznego, a po trzecie zależało mi na nagradzaniu produktów jak najbardziej przetworzonych.
Polskiej żywności potrzebna jest marka i plan działania. I marketingowe wsparcie rządu dla eksportu
Który produkt był faworytem?
Kilka produktów wybrano, ja głosowałem na kiełbasę z dodatkiem gęsiny – mówi juror. – Wydawała mi się najbardziej oryginalna, o niesamowitych walorach smakowych. Głosowałem też na makaron z mąki orkiszowej z dodatkami, ale też na oryginalną polską, pochodząca z okolic Białowieży, przyprawę.
Producentami, którzy otrzymali certyfikat „Dobrego produktu”, są: Mariola Piłat, prezes firmy Snails Garden z Rydzówki oraz Grzegorz Skalmowski, twórca Snails Garden. Nagrodzonym produktem są ślimaki w bulionie warzywnym.
– Ślimaki są bardzo innowacyjne – mówi Mariola Piłat – i jest to produkt niszowy. Myślę, że znajdzie się rzesza klientów, którzy polubią ten produkt ze względu na swoje wartości odżywcze i walory smakowe. Hodowla ślimaków jest trudna, natomiast zaangażowanie w pracę daje efekty. Nie są to ślimaki winniczki, tylko ślimaki afrykańskie. Wyróżnia się dwa gatunki: mały szary Muller i duży szary Maxima. Te ślimaki rosną krócej. W porównaniu do winniczka, którego cykl produkcyjny trwa około trzech lat, cykl ślimaków afrykańskich trwa około siedmiu miesięcy. Ślimaki są pakowane w puszki z bulionem.
Jak smakują ślimaki?
Jak tłumaczy Grzegorz Skalmowski: - Smak można porównać do pieczarki, do żołądków, do kurczaka; jak się je przyprawi, to wtedy jest kwintesencja smaku. Same ślimaki wzbogacają wszelkie imprezy, podnoszą rangę tych imprez. Poza tym, ślimaki są afrodyzjakami.
Ślimaki w bulinie warzywnym, nagrodzone certyfikatem, są produktem końcowym. Można je podawać z makaronem. Można je wrzucić na patelnię, przyprawić czosnkiem albo masełkiem czosnkowym.
Wśród nagrodzonych produktów znalazły się także mrożone owoce w polewie czekoladowej i mrożone zioła.
Aleksandra Tycner, ut