Smacznego na święta!
Święta smakują makiem, pachną cynamonem, a na Wigilii nie może zabraknąć karpia, pierogów i barszczu. O świątecznym gotowaniu opowiadał w Polskim Radiu 24 Karol Okrasa – kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej.
2014-12-21, 15:38
Posłuchaj
Gotowanie to sztuka – utrzymuje gość PR24. Przygotowanie oryginalnego dania porównuje do procesu tworzenia dzieła malarskiego.
– Staram się traktować kuchnię w dosyć specyficzny sposób. To jest tak jak z malarstwem i muzyką – mamy tę samą gamę barw, tę samą gamę nut, a każdy tworzy inny obraz i inny utwór. Tak samo jest z tworzeniem nowych smaków. Jeżeli chcemy skomponować nowe danie, to ma to mieć już wymiar artystyczny – powiedział w PR24 Karol Okrasa.
Nieznana polska kuchnia
Suszone owoce nie tylko w kompocie, makówki śląskie, kaszubska zupa brzadowa, podlaskie gryczaki – to propozycje kulinarne popularnego kucharza na te święta – tak, by odkryć smaki tradycyjnych potraw regionalnych.
– Wigilia to biesiada, uczta i świętowanie. Nie może zabraknąć więc wyśmienitych potraw. U mnie w domu zawsze było 12 dań i nie można było opuścić stołu dopóki się nie spróbowało każdego z nich – mówił rozmówca PR24 jednocześnie podając przepisy na mniej znane potrawy wigilijne.
REKLAMA
PR24/ dds
REKLAMA