Woda na wagę złota
Już po raz dwudziesty pierwszy będziemy obchodzić w Polsce Światowy Dzień Wody. Tematem przewodnim wydarzenia, które przypada 22 marca, jest rola wody w planie zrównoważonego rozwoju. W Polskim Radiu 24 rozmowa na temat zasobów wody w naszym kraju, jej jakości, a także czystości.
2015-03-21, 17:50
Posłuchaj
Światowy Dzień Wody został ustanowiony w 1992 roku przez Zgromadzenie ONZ. Jego wprowadzenie uzasadniono tym, że woda staje się coraz bardziej istotna dla środowiska oraz jest warunkiem rozwoju gospodarczego i społecznego dzisiejszego świata. Święto ma informować i przypominać, jak ważnym elementem naszego życia jest woda.
– Woda jest niezwykle istotnym składnikiem naszej egzystencji. Jednak często o tym zapominamy. Należy ją cenić, gdyż w polskich warunkach nie ma jej tak naprawdę zbyt dużo. Musimy nią umiejętnie gospodarować. Uznaje się, że w chwili obecnej na jednego mieszkańca powinno przypadać ok. 125 litrów wody. Polska jest w grupie krajów, które znajdują się poniżej tej granicy. Dlatego musimy liczyć się z tym, że mogą pojawiać się niedobory – powiedział dr Maciej Lenartowicz z Zakładu Hydrologii Instytutu Geografii i Gospodarki Regionalnej UW.
Zdaniem Marianny Sasim z Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej, jednym z najważniejszych kierunków dla polskiej gospodarki wodnej powinno być zwrócenie większej uwagi na gromadzenie nadmiarów wody i wykorzystywanie ich w chwilach niedoboru.
– Gospodarkę wodną należy poprowadzić w ten sposób, żeby w okresach nadmiaru wody można było jej jak najwięcej zmagazynować i nie odprowadzać bezużytecznie do morza. Woda pochodząca z opadów może być w bardzo efektywny sposób wykorzystana. Podam tu przykład podlewania trawy lub kwiatów. Szkoda do tego używać wody z kranów – podkreśliła rozmówczyni PR24.
Smak polskiej wody
Zdaniem specjalistów w ostatnich latach nastąpiła znaczna poprawa smaku i jakości polskiej wody. Stoi za tym m.in. postęp technologiczny w jej oczyszczaniu i uzdatnianiu.
– Pod tym względem widać wyraźną zmianę na lepsze. Jednym z głównych powodów jest podniesienie się technologicznego poziomu oczyszczania wody. W niektórych miejscach jej jakość jest już tak dobra, że pracownicy Sanepidu nie widzą konieczności, by poddawać ją gotowaniu – dodała Marianna Sasim.
Polskie Radio 24/db