Bezpieczeństwo żywnościowe - wyzwanie XXI wieku

Obecnie na świecie żyje 7 miliardów ludzi. W roku 2050 może nas być już ponad 9 miliardów, z czego większość będzie żyć w biednych krajach Afryki i Azji.

2015-04-22, 16:10

Bezpieczeństwo żywnościowe - wyzwanie XXI wieku
Rober Lidke redaktor naczelny Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia. Foto: Polskie Radio

Posłuchaj

O perspektywach polskiego rolnictwa Rober Lidke redaktor naczelny Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia
+
Dodaj do playlisty

Z drugiej strony gwałtownie rośnie popyt na żywność w rozwijających się Chinach. To szansa dla polskiego rolnictwa. W ciągu ostatnich 11 lat eksport polskiej żywności wzrósł czterokrotnie, z 4 miliardów euro do 22 miliardów euro. W tym roku jego wartość może wynieść 24 miliardów euro.

Polska musi eksportować żywność, bo produkujemy jej o 35 procent więcej niż wynoszą potrzeby krajowe. Zrozumieli to też nasi rolnicy, którzy coraz częściej działają jak przedsiębiorcy i szukają nowych rynków zbytu.

Dyskusja na ten temat odbyła się w czasie VII Europejskiego Kongresu Gospodarczego, w panelu dyskusyjnym pod tytułem Bezpieczeństwo żywnościowe - Wyzwanie XIX wieku. Organizatorem tej debaty była Grupa Azoty.

REKLAMA

Sylwia Zadrożna

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej