Gastronomia: Atelier Amaro - dobre, bo polskie

Gwiazdka Michelin to w świecie kucharzy Nobel albo jak kto woli Oscar... Na razie ma ją w Polsce warszawskie Atelier Amaro. W Polskim Radiu 24 rozmowa z Wojciechem Modestem Amaro. Znany kucharz mówił o swoje pracy i o tym, jak Gwiazdka Michelin zmieniła postrzeganie prowadzonej przez niego restauracji.

2015-09-20, 13:08

Gastronomia: Atelier Amaro - dobre, bo polskie
Sposób w jaki podawane są potrawy ma niebagatelne znaczenie dla krytyków i smakoszy kulinarnych. Na zdjęciu: Prosiak w wosku pszczelim z kuchni Atelier Amaro.Foto: www.facebook.com/Atelier-Amaro

Posłuchaj

20.09.15 Wojciech Modest Amaro: „Coraz częściej poszukujemy produktów niszowych (…)”.
+
Dodaj do playlisty

Gwiazdki Michalin co roku przyznawane są w kilkudziesięciu krajach świata. Tym wyróznieniem w Polsce może jak dotąd pochwalić się jedynie Atelier Amaro. Szef kuchni Wojciech Modest Amaro buduje menu na polskich produktach, przedstawiając je jednak w nowoczesnej formie.

– W ostatnich latach zrobiliśmy naprawdę duży postęp w gastronomii i możemy o kuchni polskiej mówić za granicą innym tonem. Możemy być dumni z tych produktów. Na sukces jednak zawsze pracuje cały zespół – powiedział gość Polskiego Radia 24.

Z Wojciechem Modestem Amaro rozmawiała Dorota Nygren.

Polskie Radio 24/dds/mr

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej