Wsparcie dla sektora rolno-spożywczego

Zasady wsparcia dla przetwórców w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

2015-11-27, 12:45

Wsparcie dla sektora rolno-spożywczego
. Foto: Pixabay

Posłuchaj

Anna Zalewska, ekspert ARiMR o pomocy dla sektora rolno-spożywczego/ Poranne Rozmaitości, Program 1 PR/ Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza PR SA
+
Dodaj do playlisty

W jakim terminie i gdzie przetwórcy sektora rolno-spożywczego mogą składać wnioski o przyznanie pomocy?

Zgodnie z ogłoszeniem prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z 21 października tego roku, wszystkie podmioty zainteresowane ubieganiem się o przyznanie pomocy będą mogły składać stosowne wnioski w terminie od 1 do 30 grudnia w oddziałach regionalnych odpowiednich dla miejsca realizacji operacji - informuje ekspert ARiMR Anna Zalewska.

Czy można składać wnioski przez internet?
Niestety, nie. Są dwie możliwości: osobiście oraz pocztą, listem poleconym.

Kto może się ubiegać o tę pomoc i jakie trzeba spełnić warunki, aby ją otrzymać?
W naborze w grudniu 2015 roku  o wsparcie mogą się ubiegać wyłącznie podmioty zajmujące się przetwarzaniem lub wprowadzeniem do obrotu produktów rolnych.
Warunków wsparcia jest kilka. Najważniejsze to:
- dany podmiot musi być z sektora MŚP, czyli mikro, małe lub średnie przedsiębiorstwo;
- podmiot ma nadany numer identyfikacyjny w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów (numer EP), który wydaje ARiMR w biurach powiatowych. Wszyscy ci, którzy ubiegali się o dopłaty bezpośrednie posiadają ten numer. Przetwórcy będą występowali w tym systemie ewidencji jako podmioty ubiegające się o przyznanie pomocy;
- zarejestrowanie działalności, bo ten nabór będzie dotyczył przetwórców już funkcjonujących na rynku, którzy będą rozwijać swoją działalność;
- jeśli podmiot zdolny do zrealizowania operacji i osiągnięcia jej celu zobowiąże się, że po zakończeniu realizacji operacji minimum 50 procent całkowitej ilości  nabywanego surowca, jakim będzie produkt rolny, będzie na podstawie umów długoterminowych, co najmniej 3-letnich z mechanizmem ustalania cen;
- zakład musi spełniać wszystkie warunki sanitarno-higieniczne, weterynaryjne, ochrony środowiska i wszelkie inne, które są związane z konkretnym typem operacji.

Na co będzie można otrzymać dofinansowanie?
Dofinansowaniem będą objęte koszty związane z zakupem maszyn i urządzeń do przetwórstwa, do magazynowania, do handlu hurtowego oraz rozbudowa, budowa i nadbudowa budynków związanych z tą produkcją. Jeśli chodzi o rodzaj działalności, to w załączniku do Rozporządzenia wykonawczego dla danego poddziałania są wymienione wszystkie rodzaje działalności. Są to głównie branże: mleka, mięsa, owoców, warzyw, zboża i przetwórstwo produktów rolnych na cele energetyczne.

Co decyduje o kolejności przyznawania pomocy?
O kolejności udzielania pomocy decyduje liczba uzyskanych punktów na podstawie kryteriów wyboru operacji. Aby w ogóle dany podmiot mógł uzyskać wsparcie w ramach poddziałania, musi uzyskać co najmniej 6,5 punkta.

Jaka może być wartość pomocy?
Maksymalna kwota pomocy wynosi 3 miliony złotych, w całym okresie programowania, i nie mniej niż 100 tysięcy. Jeżeli podmiot ubiegający się o przyznanie pomocy jest związkiem grup producentów rolnych lub zrzeszeniem organizacji producentów, wówczas może się ubiegać o kwotę dofinansowania w wysokości 15 mln zł, również  przy minimalnym poziomie 100 tys. zł.

***

Przygotowała: Aleksandra Tycner

Gość: Anna Zalewska, ekspert ARiMR

Data emisji: 27.11.2015

Godzina emisji: 5:46

REKLAMA

ut

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej