Serowar: hobby, na którym można zarobić

Kuchenny eksperyment, moda, a może odpowiedź na zapotrzebowanie na żywność bez konserwantów… domowa produkcja serów staje się coraz popularniejsza.

2016-02-04, 13:08

Serowar: hobby, na którym można zarobić
Do zrobienia dobrego sera potrzebne jest dobre mleko, najlepiej prosto od krowy. Foto: pixabay/esigie

Posłuchaj

O domowej produkcji serów w Porannych rozmaitościach radiowej Jedynki mówi Krzysztof Jaworski serowar z Żuław (Andrzej Ilczuk, Polskie Radio)
+
Dodaj do playlisty

O tym jak wykonać ser podpuszczkowy, czy twaróg można się dowiedzieć zaglądając do Internetu, czy do książek kucharskich. Można też wziąć udział w warsztatach serowarskich.

Hobby, na którym można zarobić

Krzysztof Jaworski serowar z Żuław uważa, że to nie tylko miły i pożyteczny sposób spędzania wolnego czasu, ale także okazja do dodatkowego dochodu.

- W niektórych takich serowarskich takich jak Włochy, czy Francja osób robiących sery jest dużo około 5 tysięcy. W naszym kraju zarejestrowanych serowarów jest 50 czy 100, to wszystko dopiero się rozwija. Tym nie mniej na pewno jest to bardzo potrzebne w naszym kraju. Jest to sposób na życie, czyli na zarabianie. Jest to także sposób na zagospodarowanie mleka, którego jest bardzo dużo – wyjaśnia gość radiowej Jedynki.

Podstawa to dobre mleko

Do zrobienia dobrego sera potrzebne jest dobre mleko, najlepiej prosto od krowy.

REKLAMA

- Mleko, które kupujemy w sklepie jest rozwodnione, odtłuszczone i zhomogenizowane. Wymęczone transportem. Serowar może zakupić mleko udojowe. Ser wytwarzany warunkach prymitywnych, w pozytywnym tego słowa znaczeniu, naprawdę wychodzi bardzo dobrze – przekonuje rozmówca.

Naczynia i przybory do domowej produkcji serów można kupić w Internecie. Ważne aby proces wyrobu sera był pod kontrolą

Andrzej Ilczuk, abo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej