Złoty okres dla słowackich producentów żywności
Słowacy kupują coraz więcej żywności wyprodukowanej w kraju. Mimo to polscy producenci radzą sobie na Słowacji coraz lepiej.
2016-02-12, 14:53
Posłuchaj
Po wielu latach chudych przyszedł złoty okres dla słowackich producentów żywności. Jak poinformowało tamtejsze ministerstwo rolnictwa, w ubiegłym roku słowackie produkty nie tylko stanowiły większość towarów dostępnych w sklepach, ale ich udział stale rośnie. Aktualnie wynosi on 62,5 proc.
Dobra jakość
Jak mówi minister rolnictwa Lubomir Jahnatek, wynika to przede wszystkim z jakości tamtejszych produktów, bowiem do tej pory na Słowacji nie było żadnego skandalu związanego z żywnością. W jego ocenie oznacza to, że są tam wyjątkowo bezpieczne warunki do produkcji spożywczej.
Wysokie standardy
Obowiązujące na Słowacji standardy są jednymi z najbardziej surowych w całej Unii Europejskiej. Minister Jahnatek jest przekonany, że to właśnie dzięki temu klient może absolutnie ufać słowackim produktom.
Mimo rosnącego udziału słowackiej żywności, mocną pozycję na tamtejszym rynku utrzymują produkty z Polski. Jak wynika z danych polskiej ambasady w Bratysławie, obecnie udział polskich wyrobów rolno-spożywczych na słowackim rynku wynosi ponad 17 procent i stale rośnie. Okazuje się bowiem, że niskie ceny i dobry marketing pozwalają Polakom umacniać swą pozycję na Słowacji nawet mimo negatywnej kampanii rodzimych producentów.
IAR, awi