Sól – biała śmierć
– Sól zwiększa ryzyko udaru, zawału, nadciśnienia tętniczego, kamicy nerkowej, otyłości i demencji starczej – mówiła w Rozmowach o Zdrowiu Halina Stolińska-Fiedorowicz. Dietetyk kliniczny z Instytutu Żywności i Żywienia przestrzegała, że spożywanie soli powyżej 5 g dziennie to również pierwszy krok do raka żołądka.
2016-03-02, 20:13
Posłuchaj
Układ krążenia, układ pokarmowy, układ moczowy może zostać nadwyrężony przez wysokie spożycie soli kuchennej wynoszące powyżej 5 gramów na dzień, czyli jednej płaskiej łyżeczki. Należy więc zwracać uwagę na przesadne solenie potraw oraz skład produktów pod względem zawartości NaCl.
– Sól spożywamy głównie w formie ukrytej. Chlorek sodu znajduje się w wędlinach, serach, pieczywie, słonych przekąskach, sosach oraz gotowych potrawach i przyprawach. Przeciętnie Polacy spożywają 10-15 g soli, czyli trzykrotnie więcej niż to jest zalecane – powiedziała Halina Stolińska-Fiederowicz.
Instytut Żywności i Żywienia od 2012 roku prowadzi projekt „Zachowaj równowagę”, który ma na celu zmniejszenie nadwagi i otyłości. Istotną rolę w zwalczaniu nadmiernej wagi odgrywa zmniejszenie zawartości soli w diecie.
W programie również rozmowa o standardach w położnictwie i ginekologii, które pojawią się w związku z nowymi aktami prawnymi. Gośćmi Polskiego Radia 24 byli prof. Dorota Bomba-Opoń z Uniwersyteckiego Centrum Zdrowia Kobiety i Noworodka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i mec. Wojciech Wojtal, ekspert w dziedzinie prawa medycznego.
Audycję prowadził Henryk Szrubarz.
Polskie Radio 24/dds