„Jadłodzielnia”: Sposób na marnowanie żywności

W Warszawie powstała „jadłodzielnia”. – To miejsce, do którego można przynosić jedzenie i jednocześnie brać go tyle, ile tylko chcemy – wyjaśniała w Polskim Radiu 24 Agnieszka Bielska z Foodsharing Polska.

2016-05-13, 14:35

„Jadłodzielnia”: Sposób na marnowanie żywności
Filozofia foodsharing narodziła się w Niemczech. Propaguje ją tam Raphael Fellmer, który po podróży z Niderlandów do Meksyku, podczas której nie wydał ani grosza/fot.flickr/dietmar reus

Posłuchaj

13.05.16 Agnieszka Bielska: „Chcemy, by dzielenie się jedzeniem stało się nawykiem”.
+
Dodaj do playlisty

Punkt powstał Wydziale Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Jak podkreślała na naszej antenie Agnieszka Bielska, inicjatywa jest bardzo prosta. – To lodówka i zwykła, kuchenna szafka. W tym miejscu można zostawiać jedzenie, którego sami nie zdołamy zjeść – wskazywał gość Polskiego Radia 24.

Głównym celem inicjatywy jest zmniejszenie skali marnowania żywności. – Na razie mamy jeden punkt, ale docelowo chcemy, by powstało ich znacznie więcej. Naszym celem jest stworzenie co najmniej jednej „jadłodzielni” w każdej dzielnicy Warszawy – mówiła Agnieszka Bielska. – Chcemy, by dzielenie się jedzeniem stało się nawykiem – tłumaczyła.

Więcej w całej rozmowie.

Polskie Radio 24


Polecane

Wróć do strony głównej