Kulinarne gusta Polaków oczami obcokrajowców

Żurek, bigos, oscypki, pierogi... Te nazwy są znane każdemu Polakowi, ale na pewno też cudzoziemcom, którzy mieszkają w Polsce. Jak obcokrajowcy patrzą na polską kuchnię i kulinarne tradycje Polaków? O tym w audycji Ekspaci mówili szefowie kuchni: Alfredo Boscolo z Włoch i Inessa Kim z Kazachstanu.

2016-07-03, 13:13

Kulinarne gusta Polaków oczami obcokrajowców
Zdjęcie ilustracyjne.Foto: flickr/www.moritzbernoully.com

Posłuchaj

03.07.16 Eksapci. Kulinarne gusta Polaków oczami obcokrajowców. Goście: Alfredo Boscolo i Inessa Kim.
+
Dodaj do playlisty

Jak podkreślała Inessa Kim, gusta kulinarne Polaków na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat bardzo się zmieniły.

– Polacy dawniej byli bardziej konserwatywni i przywiązani do swojej kuchni narodowej. Obecnie, przez to, że zaczęli więcej podróżować, są bardziej zaciekawieni kuchnią innych regionów świata. W Polsce powstaje coraz więcej lokali z kuchnią włoską, francuską, tajską, koreańską – to świadczy o tym, że Polacy stają się bardziej otwarci na świat – dzieliła się swoimi obserwacjami Inessa Kim.

Alfredo Boscolo zauważył, że Polacy spożywają dużo wędlin i mięsa, a mało warzyw – odwrotnie niż Włosi.

Od lewej: Inessa Kim i Alfredo Boscolo; PR24/JW Od lewej: Inessa Kim i Alfredo Boscolo; PR24/JW

– Wynika to z klimatu – we Włoszech, kiedy jest 35 stopni, nie chce się jeść schabowych czy gorącej zupy. Choć na przykład podobna potrawa do bigosu, a więc kapusta z duszonym mięsem, jest jadana w północnych Włoszech – powiedział gość Polskiego Radia 24.

REKLAMA

Audycję prowadziła Żenia Samodelkina.

Polskie Radio 24/dds


Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej