Kulinarne gusta Polaków oczami obcokrajowców
Żurek, bigos, oscypki, pierogi... Te nazwy są znane każdemu Polakowi, ale na pewno też cudzoziemcom, którzy mieszkają w Polsce. Jak obcokrajowcy patrzą na polską kuchnię i kulinarne tradycje Polaków? O tym w audycji Ekspaci mówili szefowie kuchni: Alfredo Boscolo z Włoch i Inessa Kim z Kazachstanu.
2016-07-03, 13:13
Posłuchaj
Jak podkreślała Inessa Kim, gusta kulinarne Polaków na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat bardzo się zmieniły.
– Polacy dawniej byli bardziej konserwatywni i przywiązani do swojej kuchni narodowej. Obecnie, przez to, że zaczęli więcej podróżować, są bardziej zaciekawieni kuchnią innych regionów świata. W Polsce powstaje coraz więcej lokali z kuchnią włoską, francuską, tajską, koreańską – to świadczy o tym, że Polacy stają się bardziej otwarci na świat – dzieliła się swoimi obserwacjami Inessa Kim.
Alfredo Boscolo zauważył, że Polacy spożywają dużo wędlin i mięsa, a mało warzyw – odwrotnie niż Włosi.
– Wynika to z klimatu – we Włoszech, kiedy jest 35 stopni, nie chce się jeść schabowych czy gorącej zupy. Choć na przykład podobna potrawa do bigosu, a więc kapusta z duszonym mięsem, jest jadana w północnych Włoszech – powiedział gość Polskiego Radia 24.
REKLAMA
Audycję prowadziła Żenia Samodelkina.
Polskie Radio 24/dds
REKLAMA