Kontrola punktów gastronomicznych nad morzem. Setki ukaranych lokali

8 zamkniętych punktów punktów gastronomicznych, 624 lokale ukarane mandatami karnymi na kwotę prawie 140 tysięcy złotych - to bilans kontroli gastronomii przeprowadzonych przez sanepid nad Bałtykiem.

2016-08-27, 08:02

Kontrola punktów gastronomicznych nad morzem. Setki ukaranych lokali

Posłuchaj

Kontrola sanepidu w nadmorskich barach i lodziarniach. Relacja Joanny Stankiewicz (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego Jan Bondar poinformował, że w sumie sprawdzono 3,5 tysiąca punktów gastronomicznych, odbyło się 4 tysiące kontroli. Jeżeli wykryto uchybienia - kontrole powtarzano. Nieprawidłowości dotyczyły braku higieny, bałaganu, nieodpowiedniego przechowywania żywności. Często też pracownicy nie mieli wymaganych badań.

Jan Bondar dodał, że w co trzeciej kontrolowanej lodziarni w województwie zachodniopomorskim wykryto enterobakterie w lodach, na szczęście niechorobotwórcze. Świadczy to jednak o stanie higieny odbiegającym od oczekiwań.


Posłuchaj

Rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego Jan Bondar o bakteriach w lodach (IAR) 0:17
+
Dodaj do playlisty

 

Wyniki kontroli obejmują okres do początku czerwca do połowy sierpnia w województwach pomorskim i zachodniopomorskim. Ponad 130 kontroli sanepidu było wynikiem skarg klientów. 

REKLAMA

IAR/fc

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej