Produkty ekologiczne: co warto wiedzieć?
Ekologia, żywność ekologiczna - to pojęcia, które w ostatnich latach są modne i utożsamiane ze zdrowym stylem życia.
2016-09-15, 11:09
Posłuchaj
Wiele osób deklaruje, że kupowałoby produkty ekologiczne, ale są one za drogie dla przeciętnego konsumenta. Producenci żywności ekologicznej twierdzą, że to jeden z wielu mitów na jej temat.
Ceny nie muszą być wysokie
Za wysokie ceny produktów eko - to pierwszy mit. Na tym rynku, jak na każdym, obowiązuje prawo popytu i podaży.
- Im większy mamy popyt, tym te produkty będą tańsze. Każda z sieci handlowych, która jest w Polsce ma już swoją półkę z ekologicznymi produktami. Jeszcze 5 lat temu różnica w cenie między zwykłymi produktami, a tymi ekologicznymi potrafiła wynosić 100 proc., obecnie to 20-30 proc. We Francji, czy w Niemczech wynosi oka 10 proc. lub wcale jej nie ma - mówi Maciej Bartoń, dyrektor Laboratorium UO-Technologia.
Eko czy naturalne?
Bartoń mówi, że konsumenci i dziennikarze często mylą pojęcia lub używają zamiennie ekologiczne, regionalne, naturalne, zdrowe. A to wcale nie to samo.
- Pojawiły się artykułu, mówiące o tym, że ekojajka nie są bezpieczne, bo zawierają dioksyny, był to wynik badań jajek kupionych na targu, czyli ewentualnie tych z wolnego wybiegu, nie objętych rolnictwem ekologiczną. Ludzie często mylą, żywność naturalną, „od chłopa”, z produktami ekologicznymi – dodaje ekspert.
Certyfikat to podstawa
Dyrektor Laboratorium UO-Technologia podkreśla, że produkty ekologiczne zawsze mają certyfikat.
- Certyfikat możemy albo sprawdzić u producenta, albo poszukać na stronie internetowej jednostki certyfikującej, która daje takie zaświadczenia. Tam można również sprawdzić do kiedy ten dokument jest ważny – tłumaczy rozmówca.
REKLAMA
Także sprzedawane luzem owoce i warzywa na rozmaitych biobazarach muszą mieć certyfikat.
- Wszystkie produkty powinny mieć zielony liść. Jeśli ktoś twierdzi, że sprzedaje produkt ekologiczny w sklepie ekologicznym, bądź na targach należy poprosić o przedstawienie certyfikatu - wyjaśnia Karolina Kałdońska z miesięcznika branżowego "Ekodostawcy".
Eko także na wagę
Dopuszcza się sprzedaż takich produktów na wagę wyłącznie na eko-targach i w sklepach ekologicznych - podkreśla Karolina Kałdońska.
- Jeśli gospodarstwo jest certyfikowane, to dopuszcza się sprzedaż warzyw i niektórych produktów na wagę – dodaje.
Natomiast w zwykłych sklepach i supermarketach, gdzie sprzedaje się także owoce i warzywa z produkcji konwencjonalnej, wszystkie produkty ekologiczne muszą być opakowane.
Produkty ekologiczne to inaczej organiczne lub bio-. Natomiast nie można dzielić żywności na zdrową i niezdrową, bo cała sprzedawana legalnie żywność jest bezpieczna dla zdrowia.
Aleksandra Tycner, abo
REKLAMA
REKLAMA