Obchodzimy Światowy Dzień Żywności

Światowy Dzień Żywności to dobra okazja, by zastanowić się dlaczego, tak dużo żywności marnujemy i jak można temu zapobiec.

2016-10-16, 12:04

Obchodzimy Światowy Dzień Żywności
Światowy Dzień Żywności. Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

O tym ile marnujemy żywności w audycji Agro-Fakty radiowej Jedynki (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Ile żywności co roku marnują Polacy?

- Niestety badania mamy z przed 10 lat, mówi się w nich o 9 mln ton. Według badań, które my prowadzimy jako banki żywności niedużo zmieniło się na płaszczyźnie konsumentów, marnują oni nadal około 2 mln ton żywności rocznie - szacuje Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Kupujemy za dużo

Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej zbadała dlaczego i  jaką żywność marnujemy najczęściej

- Najczęściej wyrzucanymi przez Polaków produktami są pieczywo, pozostałości po posiłkach oraz warzywa i owoce. Dzieje się tak dlatego, bo mamy złe przyzwyczajenia zakupowe. Kupujemy za dużo, nie zdążymy zjeść przed końcem okresu przydatności do spożycia i musimy wyrzucić. W czasie zakupów także nie patrzymy na datę przydatności do spożycia, co powoduje, że także wyrzucamy więcej - wyjaśnia gość. 

REKLAMA

Kto wyrzuca najwięcej?


Jakie grupy społeczne przodują w marnotrawieniu żywności?

- Nie wyrzucają seniorzy. Wyrzucanie żywności jest głównie zjawiskiem miejskim, charakteryzujące osoby zamożniejsze. Choć należy podkreślić, że nawet najubożsi również wyrzucają żywność - dodaje.

Eksperci szacują, że żywność, która jest obecnie marnowana w Europie  wyżywiłaby 200 mln ludzi.

Elżbieta Mamos, abo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej