Jakie są priorytety UE?
W chwili powstawania Europejskiej Wspólnoty Węgla i Stali w 1952 roku, która była prapoczątkiem dzisiejszej Unii Europejskiej, zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego wygłodzonej Europie było jednym z filarów, na którym oprzeć się miało funkcjonowanie nowej organizacji.
2016-11-21, 11:52
Posłuchaj
Ten priorytet ciągle jest aktualny, ale w połączeniu z ochroną środowiska, wyjaśnia profesor Renata Grochowska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Unia stawia na ochronę środowiska
- Obecnie następuje próba połączenia intensywnej produkcji żywności i postępowania zgodnie z zasadami rozwoju zrównoważonego. Możemy się zastanawiać, czy to jest możliwe – zastanawia się ekspertka.
Odzwierciedlają to konkretne mechanizmy stosowane przez Unię.
- Przykładem jest ostatnia reforma wspólnej polityki rolnej z 2013 roku. Wprowadzono obowiązek zazielenienia, czyli 30 proc. płatności, które otrzymują rolnicy są przyznawane tylko w przypadku spełniania zasad związanych z ochroną środowiska – wyjaśnia.
REKLAMA
Małe gospodarstwa nie muszą zazieleniać
W Polsce narzędzie to jest stosowane w ograniczonym zakresie ze względu na dużą liczbę małych gospodarstw.
- W Polsce, ze względu na rozdrobnienie rolnictwa, około 80 proc. gospodarstw jest wyłączonych z zazieleniania. Powstaje pytanie, czy małe gospodarstwo nie niszczy środowiska na mniejszą skalę – mówi gość.
CETA jest bezpieczna
Zdaniem niektórych ekspertów podpisanie umowy CETA o bezcłowym handlu z Kanadą, może zagrozić bezpieczeństwu żywnościowemu Unii. Zdaniem profesor Renaty Grochowskiej te obawy nie są uzasadnione.
- Zarówno Unia Europejska, jak i Polska mają bardzo małą wymianę rolno-spożywczą z Kanadą. Z tego względu nie powinniśmy obawiać się tego porozumienia – przekonuje ekspertka.
REKLAMA
Więcej korzyści?
Nawet w przypadku zwiększonej aktywności firm ze Stanów Zjednoczonych na europejskim rynku, co jest możliwe za pośrednictwem Kanady, należy dostrzec korzyści płynące z porozumienia CETA dla starego kontynentu, uważa profesor Renata Grochowska.
- Dużo mówi się o zagrożeniu unijnego rynku pojawianiem się produktów GMO. W porozumieniu jednak zawarto paragraf mówią, że taka żywność nie może trafić na rynku unijnym. Należy również pamiętać, że rynki się globalizują, a Europa traci swoją pozycję geopolityczną, a taka umowa z Kanadą jest okazją by umocnić tę pozycję – dodaje.
- Produkcja żywności jest jedną z podstawowych przyczyn utraty bioróżnorodności poprzez degradację siedlisk, nadmierną eksploatację gatunków - przeławianie, zanieczyszczenia i utratę żyznych gleb - napisano w opracowaniu organizacji WWF International „Living Planet Report 2016”. Unia Europejska , mimo popełnianych błędów, jest organizacją , która poprzez wprowadzone standardy usiłuje skutecznie przeciwdziałać tym zjawiskom, zagrażających przyszłości naszej planety.
Dariusz Kwiatkowski, abo
REKLAMA
REKLAMA