Między sztuką kulinarną a jedzeniem w sztuce
„Ten co podejmuje przyjaciół, a nie zatroszczył się o posiłek dla nich, niegodny jest posiadania przyjaciół” – pisał Brillat-Savarin. O celebrowaniu życia przez ucztowanie oraz sposobach przedstawiania jedzenia w sztuce i filmie dyskutowali w Kwadraturze Kultury Zofia Jabłonowska-Ratajska, krytyczka sztuki i Michał Oleszczyk, filmoznawca.
2016-12-07, 11:16
Posłuchaj
Jak przekonywała Zofia Jabłonowska-Ratajska, przyjęcia i jedzenie z powodzeniem mogą być tematem obrazów - Malarzom chodziło w ucztach o wartości czysto artystyczne, czyli światło, kolor i sposoby odwzorowania. Nie było malowania bez treści symbolicznych i morału, jak np. w ucztach biblijnych – mówiła Zofia Jabłonowska-Ratajska.
Krytyczka sztuki podkreślał, że od zawsze ważna jest „forma” - jak usiąść, jak się spotkać, w jaki sposób urządzić miejsce uczty. - Podręcznik zachowania przy stole opracował kiedyś Leonardo da Vinci, który pełnił w tamtym czasie funkcję mistrza ceremonii na dworze Ludwika Sforzy w Mediolanie. W książce są takie rady np., że nie należy wrzucać resztek na talerz sąsiada bez jego zgody oraz, że nie wolno bić sąsiada – powiedziała Zofia Jabłonowska-Ratajska.
W ostatnich latach nie pojawiły się filmy o jedzeniu na miarę arcydzieł - W ostatnich 15 latach nie było takiego arcydzieła jak „Wielkie żarcie” Ferrariego. Są takie filmy jak np. „Czekolada” z Juliette Binoche czy „Julie i Julia” z Meryl Streep, które w fotogeniczny sposób prezentują jedzenie. Ameryaknie nazywają to jedzeniową pornografią. Brakuje filmów, które by obdarzały spożywane posiłków głębszym wymiarem. Być może dlatego, że jedzenie jest traktowane przez nas nieufnie, bowiem wiele rzeczy nagle okazuje się niezdrowych lub nawet trujących. – mówił Michał Oleszczyk.
Więcej w całej rozmowie.
REKLAMA
Gospodarzem programu była Monika Małkowska.
Polskie Radio 24/kk
Kwadratura Kultury w Polskim Radiu 24 - wszystkie audycje
_____________________
REKLAMA
Data emisji: 06.12.2016
Godzina emisji: 21.33
REKLAMA