Zimno? Oto 5 przepisów na rozgrzewającą herbatę
Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza i szukamy skutecznych sposobów na rozgrzanie, często sięgamy po gorące napoje. Tradycyjna herbata nie musi być nudna i zawsze smakować tak samo. Wystarczy odpowiednio skomponować składniki, by podkręcić jej smak i uzyskać rozgrzewający efekt. Przedstawiamy kilka propozycji, jak to zrobić samodzielnie w domu.
2016-12-13, 18:28
Herbata ,,szarlotka”
Jak łatwo zgadnąć, swoją nazwę zawdzięcza wyjątkowemu połączeniu składników znajdujących się w popularnym cieście. Kompozycja jabłek i cynamonu sprawdza się nie tylko w wersji deserowej, ale też w formie ciepłego napoju. Do tradycyjnej czarnej herbaty wrzucamy dwie laski cynamonu, dodajemy szczyptę kardamonu i duży plaster jabłka pokrojony w kostkę. Po wymieszaniu dolewamy sok jabłkowy według uznania i na koniec jeszcze raz mieszamy.
Innym pomysłem na jabłkową herbatę jest przygotowanie herbacianego drinka z dodatkiem Amaretto. W tym przypadku najlepiej sprawdza się biała herbata, którą najpierw zaparzamy, a następnie dodajemy do niej (jak wyżej) kardamon, cynamon i sok, ale dodatkowo dolewamy na końcu likier.

Powiązany Artykuł

Najbardziej rozgrzewające produkty spożywcze
Herbata bakaliowa
To propozycja dla wielbicieli nietypowych smaków. Tutaj możliwa jest dowolność i całkowita różnorodność – wszystko w zależności od upodobań. Do ulubionej herbaty (czarnej, zielonej, białej) dodajemy mieszankę drobno pokrojonych ulubionych bakalii. Nie ograniczajmy się tylko do rodzynków i żurawiny. Wypróbujmy też suszone śliwki, gruszki, daktyle, ananasa, papaję, banany, a nawet orzechy! Dla dodatkowych wrażeń smakowych możemy do napoju wrzucić laskę wanilii. Jeśli nie lubimy owoców pływających w kubku, możemy je odsączyć po 10 minutach. Trzeba tylko pamiętać, aby herbata parzyła się razem z bakaliami pod przykryciem, dzięki czemu zachowa swój smak i aromat.

Herbata malinowa
Świeżych malin o tej porze roku raczej w sklepach nie znajdziemy, ale zamrożone – jak najbardziej. Możemy użyć też suszonych. Owoce (najlepiej lekko już rozmrożone) wrzucamy do gorącej herbaty, dodajemy goździki, a jeśli chcemy uzyskać lekko kwaskowy smak, możemy dodać też plasterek cytryny lub pigwy. Na koniec dolewamy do napoju syrop malinowy i mieszamy. Dla osłodzenia kwaśnych owoców można też dodać łyżeczkę miodu, jednak aby nie stracić cennych właściwości odżywczych miodu, trzeba to zrobić dopiero, gdy herbata nieco ostygnie.
REKLAMA

Powiązany Artykuł

Wybieramy najlepszy miód
Herbata imbirowa
Dodanie imbiru do herbaty sprawia, że staje się ona jednym z najbardziej rozgrzewających napojów, a do tego pomaga dbać o nasze zdrowie i wzmacnia odporność. Korzeń imbiru dokładnie myjemy lub obieramy i kroimy w plastry (można go też zetrzeć, ale jego wiórki będą się unosiły na powierzchni i trzeba je potem odsączyć). Do ulubionej herbaty wkładamy kawałki imbiru, dodajemy kilka goździków, laskę cynamonu i zaparzamy pod przykryciem. Dodajemy dla smaku syrop malinowy, imbirowy lub miód oraz duży plaster pomarańczy. Można też wrzucić do napoju kawałek cytryny i dosypać szczyptę kardamonu. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Powiązany Artykuł

Suszone owoce - alternatywa dla świeżych
Herbata miętowa
Mięta sprawdza się doskonale nie tylko chłodnych napojach, takich jak lemoniady czy drinki. Wspaniale komponuje się też z gorąca herbatą, owocami i przyprawami. Co więcej, skutecznie pobudza, pod warunkiem że parzy się ją nie więcej niż 3 minuty. Dłużej parzona działa usypiająco. Najlepszy smak uzyskamy, gdy do herbaty dodamy liście świeżej mięty. Umieśćmy je w kubku razem z saszetką lub z liśćmi herbaty i zalejmy wrzątkiem, po czym przykryjmy na kilka minut. Jeśli nie mamy świeżej mięty, możemy użyć suszu. Do gorącej mieszanki dodajemy według uznania plaster cytryny, pigwy, limonki lub trawę cytrynową, a dla osłody miód, syrop imbirowy czy też malinowy.

To pięć naszych rozgrzewających herbacianych propozycji na jesienno-zimowe wieczory. Warto też szukać swoich własnych smaków, odkrywać nowe połączenia i modyfikować znane przepisy. Wtedy tworzymy własne, ulubione i niepowtarzalne receptury. Smacznego!
REKLAMA
Aleksandra Rybińska
REKLAMA