Rolnictwo emituje blisko 10 proc. gazów cieplarnianych do atmosfery. Jak zmniejszyć tę ilość?

Prawie za 10 procent emisji gazów cieplarnianych do atmosfery w Unii Europejskiej odpowiedzialne jest rolnictwo. W Polsce nieco mniej, bo 9,2 procent.

2017-01-15, 13:00

Rolnictwo emituje blisko 10 proc. gazów cieplarnianych do atmosfery. Jak zmniejszyć tę ilość?
Rolnictwo emituje przede wszystkim metan i podtlenek azotu. Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

O problemie emisji gazów cieplarnianych przez rolnictwo mówi w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki: Barbara Wieliczko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Rolnictwo emituje przede wszystkim metan i podtlenek azotu, mówi Barbara Wieliczko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

- Jeżeli chodzi o metan, to głównie produkcja zwierzęca, fermentacja jelitowa zachodząca w organizmach, głównie przeżuwaczy, czyli przede wszystkim bydła. A jeżeli chodzi o podtlenek azotu, to gleby. Także i produkcja roślinna, i zwierzęca odpowiadają za tę emisją – wyjaśnia gość radiowej Jedynki.

Zmniejszenie emisji i podniesienie efektywności produkcji

Są praktyki rolnicze, dzięki którym można nie tylko zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, ale też podnieść efektywność produkcji, dodaje Barbara Wieliczko.

- Jeżeli chodzi o produkcję zwierzęcą, to stosowanie ras, które emitują mniej w procesie trawienia, skrócenie długości opasu bydła mięsnego to inna z praktyk, zwiększeni udziału żywienia pastwiskowego krów, czyli takie bardziej ekologiczne żywienie. W przypadku produkcji roślinnej można wymienić takie praktyki jak dobór odmian gatunków roślin – takich, które mają większy potencjał do wiązania węgla i azotu, zwiększenie udziału roślin, które mają bardziej wydajny proces fotosyntezy i dzięki temu szybciej rosną – wymienia ekspertka.

REKLAMA

W wypadku zbóż to są na przykład kukurydza czy proso, jeśli chodzi o rasy zwierząt, to one też są znane i hodowane w Polsce – podkreśla ekspertka Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Wiele do zrobienia w tym zakresie ma doradztwo rolnicze.

W Irlandii rolnictwo odpowiada za 30 procent emisji gazów cieplarnianych, a na Malcie – za 2,5 procent.

Aleksandra Tycner, awi

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej