Zbyt mocno przypieczone lub przysmażone tosty i ziemniaki mogą być rakotwórcze?
Tak twierdzą w najnowszym raporcie eksperci brytyjskiej Agencji Standardów Żywności.
2017-01-23, 11:49
Posłuchaj
Rakotwórcze tosty i frytki. Relacja Rafała Motriuka (IAR)
Dodaj do playlisty
Grzanki, frytki i ziemniaczane talarki powinny po przypieczeniu czy przysmażeniu mieć kolor ciemnożółty lub też złoty - sugerują autorzy raportu.
Barwa ciemnobrązowa świadczy o dużym stężeniu substancji zwanej akrylamidem. Jest to substancja rakotwórcza; większość ludzi jednak w ogóle nie wie o jej istnieniu, piszą brytyjscy naukowcy.
Źródłem akrylamidu są też czipsy, kawa i dym z papierosów.
REKLAMA
Sceptycy mówią, że szkodliwość tej substancji udowodniono tylko w badaniach na zwierzętach. Ale autorzy raportu sugerują, że lepiej zachować ostrożność i unikać zwęglonych tostów i ziemniaków.
Natomiast rakotwórczość papierosów została udowodniona ponad wszelką wątpliwość.
kh
REKLAMA