Rekordowa produkcja mrożonek

Z danych firmy Euromonitor wynika, że wartość rynku mrożonych owoców i warzyw wyniosła w 2015 r. 806 mln zł, a na koniec 2016 r. już 824 mln zł. 

2017-02-15, 16:44

Rekordowa produkcja mrożonek
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Pixabay/lacarabeis

Posłuchaj

O rynku mrożonek w audycji Agro-Fakty radiowej Jedynki (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Jaka będzie produkcja mrożonych owoców w sezonie 2016/2017 wyjaśnia Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

- Mrożone owoce i warzywa są najważniejszą pozycją w polskiej produkcji w eksporcie przetworów warzywnych i owocowych. Mamy już aktualne prognozy na sezon 2016/17. Wyprodukujemy rekordową ilość mrożonek owocowych, sięgającą 500 tys. ton, czyli o 5 proc. więcej niż w sezonie poprzednim – wyjaśnia gość.

Podobnie wzrośnie produkcja mrożonych warzyw.

- Produkcja warzyw w sezonie 2016/17 jest prognozowana też rekordowo na 655 tys. ton, czyli 7 proc. więcej niż rok wcześniej – dodaje.

Bardzo udany rok

 
Generalnie będzie to dobry sezon dla producentów mrożonek - ocenia Tomasz Smoleński.

- Bieżący sezon 2016/17 będzie wyjątkowo udany jeśli chodzi o wolumen zarówno produkcji jak i eksportu. Gorzej jest z cenami, które są ustabilizowane, a w niektórych asortymentach widzimy spadki – tłumaczy rozmówca.

 Jednak te spadki cen producenci mrożonek powinni sobie zrekompensować znacznie lepszymi wynikami sprzedaży.

Elżbieta Mamos, abo

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej