Powstanie Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności. Jak będzie działać?

Od przyszłego roku ma zacząć funkcjonować nowa instytucje, na razie robocza nazwana Państwową Inspekcją Bezpieczeństwa Żywności.

2017-02-27, 09:30

Powstanie Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności. Jak będzie działać?
Ewa Lech, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. . Foto: Polskie Radio

Posłuchaj

O nowej Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności mówiła w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki: wiceminister rolnictwa Ewa Lech (Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Nowa inspekcja powstanie z myślą o skonsolidowanym nadzorze nad produkcją żywności, mówi w radiowej Jedynce wiceminister rolnictwa Ewa Lech.

- Będzie łączyć kilka instytucji: Inspekcję Weterynaryjną, część kompetencji Inspekcji Sanitarnej, Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa i Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz część Inspekcji Handlowej – wylicza ekspertka. – Wszystko po to, żeby zmniejszyć ilość kontroli w podmiotach nadzorowanych, żeby były przeprowadzane sprawniej i aby uprościć finansowanie – dodaje.

Zwolnień nie będzie?

Ustawa nie zakłada zwalniania pracowników ze wspomnianych instytucji, zapewnia Ewa Lech.

- Ustawa zakłada, że każdy pracownik ma prawo być zatrudniony w nowej inspekcji – zaznacza rozmówczyni Jedynki.

REKLAMA

Delegowanie pracowników

Po powstaniu nowej instytucji delegowanie pracowników w inne miejsce ma być ułatwione, zauważa wiceminister rolnictwa.

- W nowej inspekcji będzie spionizowanie i delegowanie osób z jednej części Polski do drugiej nie będzie problemem – zapewnia gość radiowej Jedynki.

W ramach jednego województwa delegowanie np. lekarzy weterynarii odbywało się bez problemu, ale pomiędzy województwami stawało się już problematyczne.

Aleksandra Tycner, awi

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej