Dobre maniery, zdrowy rozsądek i sztuka łamania zasad

Jak dyskretnie zwrócić komuś uwagę, że ma szpinak na zębach? Czy wypada dodać kostkę rosołową do zupy siedząc przy stole, po co nam dobre maniery i jak w nich przesadnie nie utknąć? Gościem Kultury nie całkiem osobistej był Adam Jarczyński, dyplomata i specjalista od dobrych manier.

2017-03-06, 07:30

Dobre maniery, zdrowy rozsądek i sztuka łamania zasad
Bardzo dużo gaf popełniamy podczas jedzenia, zwłaszcza w licznym gronie. Istnieje kilka podstawowych zasad dobrego wychowania, których znajomość może nas uratować z opresji/fot.pixabay.com

Posłuchaj

5.03.17 Adam Jarczyński o dobrych manierach, postawie przy stole i nie tylko
+
Dodaj do playlisty

Jak podkreślił gość audycji z manierami przy stole wiąże się szereg zaleceń. - Jeśli chodzi o kwestie przypraw, to wiele osób zanim spróbuje jakiegoś dania już chwyta za sól lub pieprz. Bardzo nieelegancko jest założyć z góry, że dana potrawa nie ma intensywnego smaku i nie będzie spełniać to naszych oczekiwań. Spróbujmy więc chociaż jedną łyżkę – radził Adam Jarczyński.

O tym czym jest zasada „myszy na plecach i kot na kolanach” i wiele innych reguł dotyczących postaw przy stole, dobrych manier i savoir vivre’u warto posłuchać w programie Kultura nie całkiem osobista.

W drugiej części programu przypomniane zostały fragmenty prozy amerykańskiego pisarza Johna Irvinga, autora takich powieści jak "Świat według Garpa", "Hotel New Hampshire" i "Jednoroczna wdowa". 2 marca skończył on 75 lat.  

W cyklu o modzie - krytyk sztuki dr Monika Małkowska opowiedziała zaś o historii dzianiny i swetrach, w tym także tych, które trudno zapomnieć - jak sweter z łosiem Marca Darcy'ego w "Pamiętniku Bridget Jones".

REKLAMA

Gospodarzem audycji była Magda Mikołajczuk.

Polskie Radio 24/kawa

Kultura nie całkiem osobista w Polskim Radiu 24

_____________________

REKLAMA

Data emisji: 5.03.17

Godzina emisji: 22.15


Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej