Targi sushi w Japonii
W Japonii odbyły się pierwsze światowe targi sushi. Brali w nich udział mistrzowie kuchni nie tylko z Kraju Kwitnącej Wiśni, ale też ze Stanów Zjednoczonych, Czech, Szwecji, Meksyku i Rosji.
2009-04-28, 09:38
W Japonii odbyły się pierwsze światowe targi sushi. Brali w nich udział mistrzowie kuchni nie tylko z Kraju Kwitnącej Wiśni, ale też ze Stanów Zjednoczonych, Czech, Szwecji, Meksyku i Rosji.
Uznawane za symbol japońskiej kuchni sushi składa się z grudki ryżu, na której kładzie się plaster surowej ryby lub inne rarytasy. Sushi jest znane i cenione na całym świecie. Przyrządzanie potrawy polega w dużej mierze na inwencji twórczej mistrza kuchni, bowiem asortyment przysmaków, które można położyć na ryżu, jest praktycznie nieograniczony. Do klasyki należy sushi z surowym tuńczykiem, jeżowcem, ośmiornicą, marynowaną makrelą czy gotowanym jajkiem.
Podczas targów sushi w Shizuoce zagraniczni szefowie kuchni zaprezentowali lokalne smaki. Czeski kuchmistrz Marek Hora serwował mięso tuńczyka maczane w ciemnym, czeskim piwie. Do nowości należało sushi z ananasem i z tacos. Zwiedzający targi mieli też możliwość uczenia się sztuki robienia sushi od japońskich mistrzów.
REKLAMA