Jajka: dobre dla nas, ale nie przesadzajmy z ich spożyciem. Ekspertka o walorach jaj

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie maksymalnie 10 jaj tygodniowo, ale trzeba wziąć pod uwagę ich wykorzystanie przy produkcji ciast, makaronów czy kotletów.  Dlaczego powinniśmy jeść jajka - tłumaczyła dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia

2018-03-31, 09:04

Jajka: dobre dla nas, ale nie przesadzajmy z ich spożyciem. Ekspertka o walorach jaj
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Shutterstock

Posłuchaj

Z dr Agnieszką Jarosz rozmawia Elżbieta Mamos
+
Dodaj do playlisty

Ekspertka mówiła, że jajka są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ma też kwasy omega-3, a z drugiej strony - małą ilość szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych.

- To chyba najlepszy wzorzec białka, jakie powinniśmy spożywać - dodała.

Ile jajek jeść i jakie wybrać?

 
Dr Jarosz wyjaśnia też ile jajek możemy zjeść tygodniowo, by zbytnio nie obciążyć naszego organizmu. Jak podkreśliła, zdrowy człowiek może pozwolić sobie na 3-4 tygodniowo.

I pytanie - po jakie jajka przede wszystkim powinniśmy sięgać - czy te od kur z wolnego wybiegu czy od kur z chowu klatkowego? Według ekspertki w jajach od kur z wolnego wybiegu jest więcej witamin czy też składników mineralnych. Nie dotyczy to jednak okresu zimowego, kiedy raczej nie ma większych różnic.

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Elżbieta Mamos, md

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej