GIS ostrzega: uwaga na te parówki. Wykryto w nich groźną bakterię
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzegł w piątek przed parówkami z szynki. W jednej z pięciu próbek produktu wykryto bakterię Listeria monocytogenes, wywołującą listeriozę. 20 do nawet 30 proc. zakażeń tą chorobą kończy się śmiercią.
2018-06-15, 18:02
Chodzi o parówki wyprodukowane przez firmę Madej Wróbel. Jak podaje GIS, bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.
Podjęto już działania zmierzając do wycofania produktu z obrotu. GIS poinformował, że "nie należy spożywać parówek o numerze partii wskazanej w komunikacie GIS-u, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia".
Szczegóły produktu i numery partii
Produkt – dane na etykiecie: Parówki z Szynki. Simply food 200g
Kraj pochodzenia – Polska
Producent – Zakłady Mięsne UNIMIĘS Spółka akcyjna, ul. Powstańców Styczniowych 9, 32-500 Chrzanów, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 12030323.
Podmiot odpowiedzialny za wprowadzenie produktu na rynek: Madej Wróbel Sp. z o.o., ul. Magazynowa 45, 41-700 Ruda Śląska, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL24720306 WE.
Oznaczenie partii produkcyjnej – 180524001, nr operatora 28
Termin przydatności do spożycia: należy spożyć do: 16.06.18
tjak
REKLAMA
REKLAMA