Rośliny, które mają więcej witaminy C niż cytryna. Będziesz zaskoczony
Może się wydawać, że najwięcej witaminy C mają w swoim składzie cytrusy. Nic bardziej mylnego. Przedstawiamy 8 wspaniałych produktów, które mają jej więcej niż kilka cytryn razem wziętych.
2018-12-05, 13:59
W sezonie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na różne infekcje. Warto wtedy wzbogacić swój jadłospis w rośliny zawierające dużo witaminy C, która stymulując tworzenie przeciwciał i wspierając inne mechanizmy obronne, znacząco poprawia odporność organizmu. Przypominamy, że wg. lekarzy dzienna dawka zapotrzebowania na witaminę C u osoby dorosłej wynosi ok. 60 mg. Oto 8 warzyw i owoców, które mają w sobie więcej witaminy C niż cytryna.
1. Dzika róża – zawartość witaminy C – 426 mg/100 g
Wśród wszystkich dostępnych produktów w naszej strefie klimatycznej, dzika róża nie ma sobie równych pod względem zawartości witaminy C. Najwięcej kwasu askorbinowego znajduje się w nieprzetworzonych owocach, warto je jednak zerwać jesienią i wykorzystać przy produkcji domowych przetworów.
CIEKAWOSTKA: Garść dzikiej róży to równowartość ok. 34 cytryn!
2. Papryka żółta – zawartość witaminy C - 183 mg/100 g
REKLAMA
Witaminy C jest pięciokrotnie więcej w papryce, niż w cytrynie. W 100 gramach tego warzywa jest jej trzykrotnie więcej niż dziennie potrzeba dorosłej osobie. Generalnie, każdy rodzaj papryki ma bardzo dużo witaminy C, ale ta żółta ma jej najwięcej.
Warto wiedzieć, że papryka wraz z gotowaniem traci mniej witaminy C niż inne warzywa czy owoce, gdyż szybko mięknie.
3. Czarna porzeczka – zawartość witaminy C – 181 mg/100 g
Spora garść czarnej porzeczki zapewnia ponad 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Regularne podjadanie tego owocu wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne, wzmacnia serce i pomaga obniżyć ciśnienie.
4. Pietruszka – zawartość witaminy C – 133 mg/100 g
Nać pietruszki wygrywa w zawodach witaminy C z cytryną prawie czterokrotnie. Oprócz tego, obfituje w witaminę A, K i E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo, natka pietruszki wspomaga trawienie i odświeża oddech. Powinniśmy jeść przynajmniej jedną łyżkę natki dziennie, oczywiście świeżo posiekanej.
REKLAMA
5. Jarmuż – zawartość witaminy C – 120 mg/100 g
100 gram jarmużu to zaledwie 2-3 listki i ponad 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Można dodawać go do koktajli i sałatek.
6. Brokuły – zawartość witaminy C - 89 mg/100 g
Stugramowa porcja brokułów dostarcza nam 149% zapotrzebowania dziennego na witaminę C, a do tego zawiera dużo błonnika. Pamiętajmy o tym, że po ugotowaniu kwas askorbinowego spada w brokułach do 64mg/100g co i tak gwarantuje nam pełną dawkę zapotrzebowania na witaminę C.
7. Brukselka – zawartość witaminy C – 85 mg/100 g
REKLAMA
Brukselka to kolejna kopalnia witaminy C. Ugotowanie 8 małych brukselek to równowartość witaminy C pochodzącej z aż 5 cytryn.
8. Kalarepa – zawartość witaminy C – 62 mg/100 g
Jedna główka chrupiącej kalarepy pokrywa całkowite dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Do tego obniża poziom cholesterolu, a także poprawia pracę wątroby i nerek.
Bezpieczna dawka spożycia witaminy C wynosi około 60-80 mg dziennie, jakkolwiek nigdy dotąd nie odnotowano objawów przedawkowania witaminy C w wyniku spożywania warzyw czy owoców. Duża ilość syntetycznej witaminy C, przyjmowanej w postaci rożnego rodzaju suplementów (powyżej 2000mg/dobę) może powodować powstawanie kamieni nerkowych oraz zaburzeń jelitowo-żołądkowych (biegunka, nudności).
Barbara Szczypiór
REKLAMA
REKLAMA