Rośliny, które mają więcej witaminy C niż cytryna. Będziesz zaskoczony

Może się wydawać, że najwięcej witaminy C mają w swoim składzie cytrusy. Nic bardziej mylnego. Przedstawiamy 8 wspaniałych produktów, które mają jej więcej niż kilka cytryn razem wziętych. 

2018-12-05, 13:59

Rośliny, które mają więcej witaminy C niż cytryna. Będziesz zaskoczony

W sezonie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na różne infekcje. Warto wtedy wzbogacić swój jadłospis w rośliny zawierające dużo witaminy C, która stymulując tworzenie przeciwciał i wspierając inne mechanizmy obronne, znacząco poprawia odporność organizmu. Przypominamy, że wg. lekarzy dzienna dawka zapotrzebowania na witaminę C u osoby dorosłej wynosi ok. 60 mg. Oto 8 warzyw i owoców, które mają w sobie więcej witaminy C niż cytryna.

1. Dzika róża – zawartość witaminy C – 426 mg/100 g

Zaledwie 3 owoce dzikiej róży wystarczą, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (fot. shutterstock.com) Zaledwie 3 owoce dzikiej róży wystarczą, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (fot. shutterstock.com)

Wśród wszystkich dostępnych produktów w naszej strefie klimatycznej, dzika róża nie ma sobie równych pod względem zawartości witaminy C. Najwięcej kwasu askorbinowego znajduje się w nieprzetworzonych owocach, warto je jednak zerwać jesienią i wykorzystać przy produkcji domowych przetworów. 

CIEKAWOSTKA: Garść dzikiej róży to równowartość ok. 34 cytryn!

2. Papryka żółta – zawartość witaminy C - 183 mg/100 g

REKLAMA

Wystarczy zjeść ok. 30 gram żółtej papryki, by w pełni zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (shutterstock.com) Wystarczy zjeść ok. 30 gramów żółtej papryki, by w pełni zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (shutterstock.com)

Witaminy C jest pięciokrotnie więcej w papryce, niż w cytrynie. W 100 gramach tego warzywa jest jej trzykrotnie więcej niż dziennie potrzeba dorosłej osobie. Generalnie, każdy rodzaj papryki ma bardzo dużo witaminy C, ale ta żółta ma jej najwięcej.
Warto wiedzieć, że papryka wraz z gotowaniem traci mniej witaminy C niż inne warzywa czy owoce, gdyż szybko mięknie.

3. Czarna porzeczka – zawartość witaminy C – 181 mg/100 g

Liście czarnej porzeczki są równie bogate w witaminę C jak jej owoce, można z nich np. parzyć herbatki (fot.shuterstock.com) Liście czarnej porzeczki są równie bogate w witaminę C jak jej owoce, można z nich np. parzyć herbatki (fot.shuterstock.com)

Spora garść czarnej porzeczki zapewnia ponad 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Regularne podjadanie tego owocu wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne, wzmacnia serce i pomaga obniżyć ciśnienie.

4. Pietruszka – zawartość witaminy C – 133 mg/100 g

Dwoma łyżki zielonej natki zaspokoisz dwie trzecie dziennego zapotrzebowania na witaminę C (fot. shutterstock.com) Dwoma łyżkami zielonej natki zaspokoisz dwie trzecie dziennego zapotrzebowania na witaminę C (fot. shutterstock.com)

Nać pietruszki wygrywa w zawodach witaminy C z cytryną prawie czterokrotnie. Oprócz tego, obfituje w witaminę A, K i E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo, natka pietruszki wspomaga trawienie i odświeża oddech. Powinniśmy jeść przynajmniej jedną łyżkę natki dziennie, oczywiście świeżo posiekanej.

REKLAMA

5. Jarmuż – zawartość witaminy C – 120 mg/100 g

100 gram jarmużu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 160% (fot. shutterstock.com) 100 gram jarmużu to równowartość 3 cytryn, pod względem zawartości witaminy C (fot. shutterstock.com)

100 gram jarmużu to zaledwie 2-3 listki i ponad 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Można dodawać go do koktajli i sałatek.

6. Brokuły – zawartość witaminy C - 89 mg/100 g

Oprócz witaminy C, brokuły są dobrem źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor i magnez(fot. shutterstock.com) Oprócz witaminy C, brokuły są dobrem źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor i magnez (fot. shutterstock.com)

Stugramowa porcja brokułów dostarcza nam 149% zapotrzebowania dziennego na witaminę C, a do tego zawiera dużo błonnika. Pamiętajmy o tym, że po ugotowaniu kwas askorbinowego spada w brokułach do 64mg/100g co i tak gwarantuje nam pełną dawkę zapotrzebowania na witaminę C.

7. Brukselka – zawartość witaminy C – 85 mg/100 g

REKLAMA

100 gramów tego brukselki pokrywa (z małą nawiązką!) dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (fot. shutterstock.com) 100 gram brukselki pokrywa (z małą nawiązką) dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (fot. shutterstock.com)

Brukselka to kolejna kopalnia witaminy C. Ugotowanie 8 małych brukselek to równowartość witaminy C pochodzącej z aż 5 cytryn.

8. Kalarepa – zawartość witaminy C – 62 mg/100 g

W 100 gramach kalarepy występuje aż 102 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C (fot. shutterstock.com) W 100 gramach kalarepy występuje aż 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C (fot. shutterstock.com)

Jedna główka chrupiącej kalarepy pokrywa całkowite dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Do tego obniża poziom cholesterolu, a także poprawia pracę wątroby i nerek.

Bezpieczna dawka spożycia witaminy C wynosi około 60-80 mg dziennie, jakkolwiek nigdy dotąd nie odnotowano objawów przedawkowania witaminy C w wyniku spożywania warzyw czy owoców. Duża ilość syntetycznej witaminy C, przyjmowanej w postaci rożnego rodzaju suplementów (powyżej 2000mg/dobę) może powodować powstawanie kamieni nerkowych oraz zaburzeń jelitowo-żołądkowych (biegunka, nudności).

Barbara Szczypiór

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej