Branża spożywcza sięga po konopie. Coraz większa oferta

Konopie budzą dwuznaczne skojarzenia, choć konopie konopiom nierówne. Cenne są te włókniste, które mają zastosowanie m.in. w branży spożywczej.

2018-12-05, 12:40

Branża spożywcza sięga po konopie. Coraz większa oferta
Na rynku pojawia się coraz więcej produktów spożywczych zawierających konopie włókniste, które są dopuszczone do legalnego obrotu. . Foto: Pixabay

Posłuchaj

W radiowej Jedynce Agnieszka Szymecka-Wesołowska z Centrum Prawa Żywnościowego, z którą rozmawiała Aleksandra Tycner - mówiła o zastosowaniu konopi włóknistych w branży spożywczej.
+
Dodaj do playlisty

Jak mówiła w radiowej Jedynce Agnieszka Szymecka-Wesołowska z Centrum Prawa Żywnościowego, z którą rozmawiała Aleksandra Tycner - włókna konopne znane są od wieków.

Obecnie dozwolona jest hodowla konopi włóknistych, m.in. w celach spożywczych pod warunkiem, że zawartość THC (substancji psychoaktywnej - red.) w tej roślinie nie przekracza 0,2 proc. - dodała.

Jak zauważyła, dziś na rynku mamy bardzo dużo produktów zawierających składniki pochodzące z konopi, które mają właściwości prozdrowotne.

Dotyczy to np. oleju z nasion konopi włóknistych tłoczonego na zimno. W tym wypadku i wielu podobnych - unijny prawodawca dopuszcza stosowanie oświadczeń, że np. dobrze wpływają one na układ odpornościowy czy na mięśnie stawów. 

REKLAMA

Oferta produktów zawierających konopie włókniste jest bardzo szeroka - mówiła Agnieszka Szymecka-Wesołowska - od makaronów, ciasteczek czy czekolady, po różnego rodzaju napoje z alkoholowymi włącznie.

Aleksandra Tycner, ak, NRG 


  

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej