Czego nie zjemy to wyrzucamy. Polska w niechlubnej czołówce
42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu - wynika z badania przeprowadzonego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności.
2018-12-27, 13:10
Posłuchaj
Joanna Gałązka z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin w rozmowie z Tomaszem Matusiakiem mówiła, że Polska jest w Europie czołówce krajów, w których marnuje się najwięcej jedzenia.
Dodaj do playlisty
Najwięcej jedzenia zostaje nam po świętach, wtedy łatwo je wyrzucamy - mówiła w radiowej jedynce Joanna Gałązka z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin w rozmowie z Tomaszem Matusiakiem.
Polska znajduje się w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia.
Szacunkowe dane mówią nawet o 9 milionach ton marnotrawionego w ten sposób jedzenia rocznie - czyli wynosimy na śmietnik 20 kilogramów jedzenia miesięcznie, mówiła Joanna Gałązka.
Najczęściej wyrzucane produkty to: pieczywo, wędliny oraz owoce, warzywa i jogurty.
REKLAMA
Tomasz Matusiak, ak, NRG
REKLAMA