Polscy naukowcy pracują nad wykorzystanie roślin strączkowych zastępujących soję GMO
W grudniu podsumowano trwające od 2010 roku w Polsce, działania mające na celu zwiększenie produkcji roślin zawierających duże ilości białka paszowego. Mogą one zastępować soję modyfikowaną genetycznie. Więcej na ten temat w radiowej Jedynce w materiale Dariusza Kwiatkowskiego.
2019-01-05, 08:00
Posłuchaj
Przypomnijmy, że na przestrzeni kilku ostatnich lat wprowadzono dopłaty do tego rodzaju produkcji rolniczej, a także podjęto badania naukowe w ramach programów wieloletnich. Miały one szeroki zakres i dotyczyły kilku obszarów - wyjaśnia prof. Jerzy Księżak z Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach.
Efekty działań zmierzających do zwiększenia produkcji białka roślinnego są już widoczne.
W końcu ubiegłego roku Komisja Europejska przyjęła sprawozdanie w sprawie rozwoju produkcji białka roślinnego w krajach unijnych. Phil Hogan, unijny komisarz do spraw rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, powiedział, że „europejska produkcja roślin wysokobiałkowych nie jest na tyle duża, aby zaspokoić rosnący popyt na produkty z tego sektora”.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Dariusz Kwiatkowski, kw
REKLAMA
REKLAMA