Polska wieprzowina ma konkurencję. Niektórym zakładom bardziej opłaca się import

Chodowcy trzody chlewnej narzekają na spadające ceny mięsa wieprzowego i rosnące koszty produkcji, bo w górę poszły ceny energii i pasz. Konkurencją jest także import wieprzowiny do Polski. 

2019-02-04, 13:25

Polska wieprzowina ma konkurencję. Niektórym zakładom bardziej opłaca się import
Słabnie popyt na polską wieprzowinę za granicą.Foto: Pixabay

Posłuchaj

W radiowej Jedynce Mariusz Dziwulski - analityk rynków rolnych w PKO BP - mówił o złej sytuacji polskich producentów wieprzowiny. (Aleksandra Tycner)
+
Dodaj do playlisty

Jak mówił w radiowej Jedynce Mariusz Dziwulski - analityk rynków rolnych w PKO BP - ceny w skupie żywca wieprzowego są teraz niskie i osiągają nawet poziom poniżej 4 złotych za kilogram, choć np. na rynku niemieckim ceny od 15 tygodni są stabilne.

Może to - w opinii eksperta - świadczyć o tym, że dynamika spadku osłabia się i wkrótce ceny pójda w górę.

Według Mariusz Dziwulskiego - popyt na polską wieprzowinę jest za granicą dość słaby, a do tego dużo wieprzowiny napływa do Polski np. z Belgii, gdzie odnotowano przypadki ASF i ceny tego mięsa spadły.

Dlatego - wskazał - niektórym krajowym zakładom mięsnym opłaca się bardziej importować wieprzowinę, niż kupować ją w kraju. 

REKLAMA

Aleksandra Tycner, ak, NRG

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej