Polska wieprzowina ma konkurencję. Niektórym zakładom bardziej opłaca się import
Chodowcy trzody chlewnej narzekają na spadające ceny mięsa wieprzowego i rosnące koszty produkcji, bo w górę poszły ceny energii i pasz. Konkurencją jest także import wieprzowiny do Polski.
2019-02-04, 13:25
Posłuchaj
W radiowej Jedynce Mariusz Dziwulski - analityk rynków rolnych w PKO BP - mówił o złej sytuacji polskich producentów wieprzowiny. (Aleksandra Tycner)
Dodaj do playlisty
Jak mówił w radiowej Jedynce Mariusz Dziwulski - analityk rynków rolnych w PKO BP - ceny w skupie żywca wieprzowego są teraz niskie i osiągają nawet poziom poniżej 4 złotych za kilogram, choć np. na rynku niemieckim ceny od 15 tygodni są stabilne.
Może to - w opinii eksperta - świadczyć o tym, że dynamika spadku osłabia się i wkrótce ceny pójda w górę.
Według Mariusz Dziwulskiego - popyt na polską wieprzowinę jest za granicą dość słaby, a do tego dużo wieprzowiny napływa do Polski np. z Belgii, gdzie odnotowano przypadki ASF i ceny tego mięsa spadły.
Dlatego - wskazał - niektórym krajowym zakładom mięsnym opłaca się bardziej importować wieprzowinę, niż kupować ją w kraju.
REKLAMA
Aleksandra Tycner, ak, NRG
Polecane
REKLAMA