Zero weste: czyli jak w praktyce nie marnować żywności

Na świecie marnuje się jedna trzecia wytwarzanej żywności. Na śmieci trafia nie tylko jedzenie, ale także pieniądze, woda i energia, i to w czasie, gdy na świecie głoduje ponad 815 mln ludzi.

2019-02-13, 14:32

Zero weste: czyli jak w praktyce nie marnować żywności
W Polsce marnuje się ok. 9 mln t żywności.Foto: pixabay

Posłuchaj

O ograniczeniu marnotrawstwa żywności, któremu sprzyjać ma nowy trend nazywany zero weste, mówi Magdalena Jarzynka-Jędrzejewska z poradni Dietosfera./Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

Ograniczeniu marnotrawstwa żywności sprzyjać ma nowy trend nazywany zero weste, kreujący świat bez śmieci i odpadów i marnowania jedzenia.

Sposobem na to jest kupowanie mniejszej ilości jedzenia, sprawdzania ich terminu ważności. Więcej na ten temat mówi dietetyczka Magdalena Jarzynka-Jędrzejewska z poradni Dietosfera.

Jak podkreśla ekspertka, podczas rozmowy w radiowej Jedynce, moda to jedno, a codzienna praktyka do drugie.

− Dużo się mówi o tym jak nie marnować żywności, a w tym czasie marnujemy jej bardzo dużo – dopowiada gość radiowej Jedynki.  

I dodaje, że w Polsce marnuje się ok. 9 mln t żywności, z czego konsumenci odpowiadają za marnowanie 2 mln t, a za pozostałe 7 mln t przez producentów.

− Ale te 2 mln t, które marnujemy w gospodarstwach domowych to też jest bardzo dużo, mówi.

Jak jednak zauważa, nie można też w tym pędzie do zero weste popadać w drugą skrajność i robić jedzenia z resztek.

−Lepiej zwracać uwagę przy kupowaniu produktów na terminy ich ważności co już przyczyni się do dużych oszczędności – mówi ekspertka.

Aleksandra Tycner, jk

Polecane

Wróć do strony głównej