Zero weste: czyli jak w praktyce nie marnować żywności
Na świecie marnuje się jedna trzecia wytwarzanej żywności. Na śmieci trafia nie tylko jedzenie, ale także pieniądze, woda i energia, i to w czasie, gdy na świecie głoduje ponad 815 mln ludzi.
2019-02-13, 14:32
Posłuchaj
Ograniczeniu marnotrawstwa żywności sprzyjać ma nowy trend nazywany zero weste, kreujący świat bez śmieci i odpadów i marnowania jedzenia.
Sposobem na to jest kupowanie mniejszej ilości jedzenia, sprawdzania ich terminu ważności. Więcej na ten temat mówi dietetyczka Magdalena Jarzynka-Jędrzejewska z poradni Dietosfera.
Jak podkreśla ekspertka, podczas rozmowy w radiowej Jedynce, moda to jedno, a codzienna praktyka do drugie.
− Dużo się mówi o tym jak nie marnować żywności, a w tym czasie marnujemy jej bardzo dużo – dopowiada gość radiowej Jedynki.
I dodaje, że w Polsce marnuje się ok. 9 mln t żywności, z czego konsumenci odpowiadają za marnowanie 2 mln t, a za pozostałe 7 mln t przez producentów.
− Ale te 2 mln t, które marnujemy w gospodarstwach domowych to też jest bardzo dużo, mówi.
Jak jednak zauważa, nie można też w tym pędzie do zero weste popadać w drugą skrajność i robić jedzenia z resztek.
−Lepiej zwracać uwagę przy kupowaniu produktów na terminy ich ważności co już przyczyni się do dużych oszczędności – mówi ekspertka.
Aleksandra Tycner, jk