System EUROP
System EUROP to system klasyfikacji tusz wieprzowych i wołowych, który opracowano w celu zapewnienia uczciwej zapłaty za dostarczane zwierzęta. Ma on zapewniać rzetelną ocenę jakości mięsa, podkreśla Jacek Zarzecki - prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
2019-04-23, 10:02
Posłuchaj
Z kolei jak stwierdza dr. inż. Agnieszka Pawelec - główny specjalista w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - "producenci zwierząt rzeźnych, dostarczający je do ubojni, mogą żądać zapłaty na podstawie rozliczenia uwzględniającego wyniki klasyfikacji tusz. Drugim ważnym celem było zwiększenie przejrzystości rynku w zakresie handlu tuszami wieprzowymi i wołowymi oraz właściwe ustalanie cen w notowaniach na giełdach Unii Europejskiej. Polskie ubojnie od dnia akcesji Polski do Unii Europejskiej mają obowiązek klasyfikowania tusz wieprzowych i wołowych w systemie EUROP. Przepisy dotyczące klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych określają obowiązek podjęcia klasyfikacji przez ubojnie oraz obowiązek prowadzenia nadzoru nad klasyfikacją przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych".
Jacek Zarzycki przypomina, że klasyfikacja odbywa się ciągu godziny od uboju, a brane są pod uwagę przede wszystkim otłuszczenie i umięśnienie danej sztuki, czyli jakość mięsa.
- Przy tym E - oznacza, że mięso pochodzi od sztuki najwyższej jakości, U od sztuki bardzo dobrej, R od sztuki dobrej, P od sztuki słabej. Od pewnego czasu wprowadzono nową klasę, a mianowicie S oznaczającą mięso od sztuki wybitnie dobrej jakościowo - zaznacza Jacek Zarzycki.
System klasyfikacji EUROP jest powiązany z WBC czyli Wagą Bitą Ciepłą. Tak określana jest waga poubojowa. Sprzedaż w takim systemie pozwala dostawcy uzyskać najlepszą cenę, ponieważ sprzedaje się wówczas mięso, według tak zwanych poszczególnych wyrębów. W przypadku wołowiny system EUROP jest stosowany w rzeźniach, w których dokonuje się uboju co najmniej 75 sztuk bydła tygodniowo.
REKLAMA
Dariusz Kwiatkowski, ak, NRG
REKLAMA