Nie słabnie popyt na eko-żywność. Certyfikat gwarancją smaku i jakości

Rośnie sprzedaż żywności ekologicznej. Przybywa ekologicznych gospodarstw i ekologicznych przetwórni. Wiele firm eko-branży łączy swe siły.

2019-05-20, 12:25

Nie słabnie popyt na eko-żywność. Certyfikat gwarancją smaku i jakości
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Pixabay

Posłuchaj

Prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia Paweł Krejmas - mówił w radiowej Jedynce o perspektywach rynku żywności ekologicznej w Polsce. (Dariusz Kwiatkowski)
+
Dodaj do playlisty

Stowarzyszenie Polska Ekologia powstało w 2006 r. Skupia ono producentów żywności i surowców ekologicznych.

Jak powiedział w radiowej Jedynce Paweł Krejmas prezes Stowarzyszenia - działania skupiają się przede wszystkim na uświadamianiu konsumentów aby kupowali polskie produkty ekologiczne w różnego typu systemach jakości, bo to jedynie daje gwarancję powtarzalności smaku i jakości.

Dodał, że Stowarzyszenie preferuje produkty z certyfikatem i widać na naszym rynku przyrost firm, zwłaszcza przetwórni, które chcą produkować eko-żywność wysokiej jakości.

Natomiast nieznacznie spadła pod względem areału ilość gospodarstw specjalizujących się w takiej żywności.

REKLAMA

Dariusz Kwiatkowski, ak, NRG

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej